Ministrul de Finanțe francez, Michel Sapin, a lăsat tonul mai moale în negocierile cu Marea Britanie, după Brexit. El a spus că la viitoarele discuții vor vorbi despre toate aspectele, inclusiv libertatea de mișcare.
Afirmațiile lui Michel Sapin intră în contrast cu tonul liderilor europeni, inclusiv cu tonul președintelui Franței, François Hollande, care au subliniat ideea că Marea Britanie nu ar trebui să se aștepte să aibă acces la piața comună dacă nu acceptă libertatea de mișcare.
Sapin a precizat că "atunci când negociem cu o țară, un terț- Norvegia, Elveția, ca să luăm țările foarte aproapiate- discutăm toate subiectele: în ce condiții are loc libertatea de mișcare a oamenilor, libertatea de mișcare a bunurilor, de capital. Este ceva care este foarte important pentru Regatul Unit, cu toate întrebările despre serviciile financiare. Vom discuta despre toate". El a adăugat că "totul va fi pe masă pentru că Marea Britanie va face propuneri și vom negocia toate aspectele cu dorința de a ajunge la o înțelegere. Dar încă nu suntem acolo până când nu avem decizia oficială a Marii Britanii". El a subliniat că, totuși, "Marea Britanie nu va fi în aceeași poziție în care era până acum. Lucrurile s-au schimbat. Lucrurile deja s-au schimbat", potrivit The Guardian.
Serviciile financiare din SUA, Elveția și Norvegia își caută 'țară'
Sapin a spus, de asemenea, că unele bănci din Marea Britanie sau servicii financiare vor fi transferate către alte țări din UE, în urma Brexitului. El a spus că trebuie să ia în considerare că unele instituții trebuie transferate pe teritoriul Uniunii Europene pentru "a avea acces direct, liber și simplu la gama completă de piețe și operațiuni financiare. Trebuie să ne pregătim pentru asta". În realitate, aceasta este adevărata miză, piețele financiare. În Marea Britanie se mutaseră mii de firme din SUA și Elveția. Asta pentru că, de exemplu, Elveția sau Norvegia nu pot fi traderi pe Bursă și și-au mutat firmele în Anglia pentru a avea accesul liber despre care acum vorbește Sapin. La tranzacțiile de capital, la Bursă, se rotesc miliarde de euro pe zi, iar miza marilor puteri din UE este mare. Există informații pe piață că Germania le va da firmelor de pe piața bursieră spații de birouri gratis la Bonn, fosta capitală a Germaniei de Vest înainte de 1990.
Michel Sapin a mai spus că a fost uimit că cei care au susținut ieșirea Marii Britanii din UE și au făcut campanie pentru asta, nu au avut un plan pentru după Brexit, nu s-au pregătit și nu au calculat consecințele. "Ei au descoperit deodată dificultăți și probleme. Noi le descoperim odată cu ei. Dar pentru Marea Britanie, desigur, este mult mai serios".
Ministrul de Finanțe francez a conchis că trebuiau să "analizeze toate aspectele și consecințele" și că dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, poate britanicii ar fi știut ce urmează și nu ar fi votat în felul în care au făcut, "dar votul este acesta și trebuie să facem față consecințelor".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci