Elena Cristian, analist DC Business, a spus care sunt, în opinia sa, mizele privind mutarea alegerilor prezidenţiale, cu 3 luni înainte de terminarea mandatului președintelui Klaus Iohannis.
Elena Cristian a declarat pentru România TV: ”Cu siguranță miza este mult mai mare decât fotoliul de președinte al României, din moment ce actualul președinte ar putea să-și încheie mandatul cu 2 luni și jumătate înainte. Eu aș privi acest fapt și din alt unghi, pentru că cei care urmăresc scena politică iau în calcul acest scenariu, ca să candidezi la prezidențiale, candidații trebuie să strângă 200000 de semnături. A strânge aceste semnături în plină vară este o problemă. Vorbim aici despre candidații care ar putea fi un ”pericol”, care în sondaje stau foarte bine, și care în acest moment nu știu cum se vor derula aceste lucruri. Reiterez, eu cred că există o miză foarte mare, fie pentru actualul președinte un fotoliu foarte ”cald” și pe termen lung, fie pentru a-i pune în dificultate pe candidații ”periculoși”.
România i-a notificat în mod oficial pe aliații NATO că îl propune pe președintele Klaus Iohannis în funcția de secretar-general al alianței, au transmis săptămâna trecută surse guvernamentale. Mark Rutte, premierul olandez în exercițiu, ar avea dificultăți în ceea ce privește obținerea voturilor necesare pentru a ocupa poziția de șef al NATO. Desemnat ca favorit în această cursă, Rutte se lovește de opoziția unor aliați din frontul estic, inclusiv Bulgaria, Ungaria, Turcia și România, informație confirmată recent și de către Bloomberg.
Proiectul de lege iniţiat de UDMR care prevede modificarea datei alegerilor prezidențiale a fost adoptat. Conform formei adoptate de Parlament și care urmează să fie promulgată, alegerile pentru președintele României pot avea loc la începutul lunii septembrie. Premierul Marcel Ciolacu a comunicat săptămâna trecută că în coaliție s-a convenit ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc pe 15 septembrie, iar al doilea tur pe 29 septembrie.
Dacă scenariul vechi de alegeri prezidențiale rămânea valabil, Iohannis ar fi trebuit să-și dea demisia din funcția de președinte, generând un val de acțiuni birocratice și necesitatea finalizării unei proceduri de instalare a unui președinte interimar pentru doar o lună. Cu noile date, acest lucru nu mai trebuie să se întâmple, evitându-se o întreagă corvoadă birocratică. Președintele proaspăt ales al României va fi instalat pe scaunul prezidențial la 30 septembrie 2024, astfel încât Klaus Iohannis poate să-și asume conducerea NATO - dacă va primi toate voturile necesare - din data de 1 octombrie 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu