Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat discuțiile dintre OMV și reprezentanții Guvernului.
Reprezentanții OMV Petrom s-au întâlnit astăzi cu premierul Marcel Ciolacu și șeful Senatului, Nicolae Ciucă, pentru a discuta despre legea offshore. Austriecii ar vrea să existe mai multe modificări în prevederile actuale, astfel încât statul să mențină redevențele pentru gazul pe care îl vor exploata la nivelul de acum și să renunțe la dreptul de preempţiune.
"Dar care sunt, de fapt mizele acestor discuții dincolo de declarațiile publice ale politicienilor? În primul rând, OMV vrea să modifice legea offshore pentru a putea vinde prin bursa de la Viena 50% din gazele extrase din Marea Neagră prin proiectul Neptun Deep. La momentul de față, cantitatea extrasă de gaze zilnic este de aproximativ 25 de milioane de metri cubi. Undeva în patru ani însă se vor extrage cam 130 de milioane de metri cubi pe zi și aici este marea bătaie.
La o asemenea cantitate de gaze, OMV va deveni cel mai important jucător din Uniunea Europeană pe piața gazelor. Scurt: asta vrea OMV, să vândă la rândul lor pe piețele din Vest. La rândul nostru, avem și noi un interes și anume Schengen. Toți politicienii de la noi mizează pe presiunea pe care ar putea să o pună companiile austriece pe Guvernul de la Viena pentru a răzgândi aderarea noastră la Schengen", a spus Sergiu Cora la Antena 3 CNN.
Ulterior, a intervenit și analistul politic Bogdan Chirieac, fiind întrebat de jurnalistul Sergiu Cora ce ar urmări mai exact OMV prin aceste discuții și dacă există posibilitatea unei negocieri privind Schengen. Întrebat cum ar trebui jucată această carte ca să nu pierdem și mai mult, Bogdan Chirieac a răspuns: ”În interesul național al României, în interesul economic național al României. La fel cum ne-a învățat Occidentul: interesul economic este unul, interesul politic nu are legătură cu acest interes economic. Așa ne-a învățat! Că, în realitate, lucrurile nu stau mereu așa, e altă poveste.
Deci, în zona economică să negociem ce este mai bine pentru România pentru ca, din miliardele astea de metri cubi care se vor scoate din Marea Neagră, deci din România, să rămână ceva bănuți și în țara asta, că e nevoie de bani pentru o mulțime de lucruri. Sigur, să câștige și OMV-ul, care face o investiție inițială de 4 miliarde, mă rog, jumătate, că jumătate o face Romgazul, iar în privința Schengen, România are dreptul să intre acolo, s-au îndeplinit toate criteriile politice, deci aici nu ar trebui legate lucrurile", a spus Bogdan Chirieac.
"Nu ar putea să fie un soi de negociere, mai lăsăm de la noi, faceți presiuni importante ca să fie bine?", a întrebat Sergiu Cora.
"La un moment dat, România va trebui să intre în Schengen. Că ne ducem la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, ne-a anunțat premierul Marcel Ciolacu, deci la un moment dat Austria nu va mai putea bloca accesul României în Schengen. De ce să-i dai bani suplimentari, care pot însemna miliarde și miliarde de euro pentru a primi România în Schengen, când România are tot dreptul că facă asta? Asta ar fi de-a dreptul un șantaj practicat de OMV. Eu nu îmi imaginez că o companie de prestigiu și de o importanță s-ar preta la așa ceva.
Din capul locului, faptul că România trebuie să intre în Schengen este și în interesul OMV-ului, deci nu e o pârghie acolo. Singurul interes este ca România să obțină maximum de profit din ceea ce ne-a dat Dumnezeu: gaz și petrol în Marea Neagră. Deocamdată e gazul, iar de acolo România trebuie să scoată cât mai mulți bani pentru bugetul de stat, iar cu banii aceia se pot face atâtea lucruri de care e nevoie în România pentru că dacă suntem cel mai mare producător de gaze în Europa în câțiva ani de zile, cu siguranță și starea economiei românești se va schimba", a spus Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu