Mizele provocărilor din Transnistria. Mircea Geoană semnalează un risc mare pentru Maia Sandu

Inquam Photos / Virgil Simonescu
Inquam Photos / Virgil Simonescu

Contextul geopolitic actual al Republicii Moldova stă și în mâinile unui conflict înghețat din anii 1990. Mircea Geoană a oferit mai multe informații despre posibilele scenarii pe care le are Federația Rusă pentru a atrage R. Moldova în sfera de influență estică.

Mircea Geoană întrebat de Antena 3 care ar fi consecințele anexării Transnistriei de către Federația Rusă a răspuns:

”Este o nulitate absolută din punct de vedere politic și al dreptului internațional, tot Rusia controlează, nu se schimbă nimic în fond. Este în schimb o presiune suplimentară în contextul alegerilor din Republica Moldova în care președinta Maia Sandu candidează pentru un nou mandat, iar rușii fac tot ce ține de dânșii ca să destabilizeze un candidat pro european. Aceasta este o formă de presiune psihologică și politică și nu are nicio legătură cu aspectele militare sau strategice. Pentru a prelua controlul asupra Transnistriei, ar trebui să zboare pe deasupra Ucrainei în contextul în care ei nu își pot rezolva problema cu Ucraina în Donbas.

Trebuie să ne așteptăm în acest an, mai ales în Republica Moldova dar și în spațiul european că rușii vor încerca tot ce ține de dânșii să depărteze Republica Moldova de Uniunea Europeană. Miza este campania doamnei Sandu. Nici România și nici Republica Moldova nu văd un risc iminent într-o escaladare militară rusească deoarece nu au resursele necesare dar ei vor încerca prin toate mijloacele să dezbine Europa. E o luptă între democrația europeană si autoritarismul rusesc.

Noi suntem dispuși (n. NATO) să ajutam și Republica Moldova și Georgia și Balcanii de Vest să vină democratic către occident. N-are niciun drept Moscova să le spună înspre cine să se îndrepte.” a răspuns adjunctul secretarului general al NATO.  

Vă reamintim că:

În urmă cu câteva zile, oficiali ai conducerii de la Moscova au anunțat că regiunea controversată transnistreană va fi anexată la Federația Rusă, un anunț urmând să fie făcut pe 29 februarie de către însuși Putin.

Pe teritoriul transnistrean se află la momentul actual Armata 9 a Federației Ruse cu scopuri de ”pacificare a regiunii”. Pentru un istoric mai amănunțit vă invităm să urmăriți și:

„Anexarea Transnistriei de către Rusia nu se va întâmpla. E doar un joc politic vechi” Tudor Curtifan, DefenseRomania: Alta ar fi problema cu Tiraspolul

Transnistria riscă să devină următorul „butoi cu pulbere” din Europa. Tiraspolul ar dori anexarea la Rusia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel