Liviu Dragnea urmează să se întâlnească cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pentru a lua în discuție eventualitatea depunerii unei moțiuni de cenzură la adresa Guvernului Dacian Cioloș. În acest moment, potrivit calcului hârtiei, PSD-ALDE nu au numărul necesar de voturi pentru a dărâma Guvernul.
UPDATE: Traian Băsescu a declarat pentru PSnews.ro că nu va sprijini moțiunea de cenzură a PSD, afirmând că PMP nici nu va vota inițiativa.
„PMP nu va intra în acest joc al moțiunii, deci nu vom semna pentru moțiune. Și nici nu vom vota", a precizat Traian Băsescu pentru sursa citată.
Știrea inițială:
"S-au strâns foarte multe lucruri rele pe care acest Guvern le-a făcut și ne gândim serios la varianta unei moțiuni de cenzură, la începutul lunii septembrie, care să transforme acest Guvern într-un Guvern interimar, cu atribuții limitate", a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea.
Varianta depunerii unei moțiuni de cenzură a fost luată în calcul după ce "premierul Dacian Cioloș a preferat să acopere funcționari din Ministerul de Finanțe care au greșit tulburând categorii sociale importante", precum veteranii de război și persoanele cu handicap, neluând în calcul apelul social-democraților de modificare a Hotărârii de Guvern respective.
Cum stau PSD și ALDE în Parlament
O moţiunea de cenzură depusă de PSD și ALDE la adresa Guvernului nu ar avea șanse de reușită. Potrivit noii configuraţii a Parlamentului, Camera Deputaților numără 356 de deputați, iar Senatul are 157 de senatori. Pentru ca moțiunea să treacă este nevoie de cel puțin 257 de voturi.
PSD are în acest moment 180 de parlamentari, 132 de deputați și 48 de senatori, iar ALDE numără 37 de parlamentari, în total cele două partide având 217 de parlamentari, cele două partide mai având nevoie de 40 de voturi.
[citeste si]
Dragnea și Tăriceanu vor căuta sprijin la UDMR, un aliat al guvernării PSD de-a lungul anilor. De altfel, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat că este nemulțumit de acest guvern. Formațiunea maghiară are în Parlament 23 de membrii. Minoritățile au 17 parlamentari, dar aici ar fi o problemă: doar 13 au afirmat că vor susține o moțiune de cenzură. În total coaliția pentru susținerea moțiunii de cenzură ar aduna 253 de voturi.
În aceste condiții, cuvântul decisiv pentru ca moțiunea să treacă îl va avea Traian Băsescu. După fuziunea cu UNPR, PMP a adunat 42 de parlamentari. Dar și aici, nu este greu de anticipat că o parte dintre nemulțumiții din UNPR nu vor ridica mâna pentru căderea Guvernului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu