Victor Ciorbea, după ce a criticat-o, la televizor, a preluat modelul Livia Stanciu. Cum a amânat ICCJ decizia în cazul ANI-Iohannis, până la verdictul urnelor, așa și Avocatul Poporului a amânat concluzia privind legea 90.
În lipsă de argumente, unii vin cu stereotipul ”e ardelean, nu ca miticii”. Om de cuvânt, cumpănit, muncitor. Superlativul ardeleanului este moțul, în dreptul căruia se adaugă atribute cum, ar fi: hotărât, mândru, patriot. În general, așa este.
În particular... Contra-argumentul are un nume: moțul Victor Ciorbea. După ce a criticat-o, la televizor, a preluat modelul Livia Stanciu. Cum a amânat Curtea Supremă decizia în cazul ANI-Iohannis, până la verdictul urnelor, așa și Avocatul Poporului concluzia privind legea 90, care îl împiedică pe Dragnea să ceară funcția de premier la care îl îndreptățește rezultatul alegerilor.
Inițial, Victor Ciorbea a spus că are nevoie de o zi sau două, să analizeze juriștii speța. Gura păcătosului a mai recunoscut că ar prefera ca puterile statului să-și rezolve disputa fără să apeleze la Avocat, fie el și al Poporului. Cum birocrațiile, oricare ar fi ele, doresc front de lucru, îngrijorarea nu pare a fi instituției, ci a omului aflat la conducere, adică a dlui Ciorbea.
După o săptămână, curajosul fiu al Apusenilor s-a ascuns în spatele unui comunicat: "În acest context, Avocatul Poporului precizează că decizia privind constituționalitatea sau neconstituționalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001 va fi luată după finalizarea procesului politic și instituțional de învestire a viitorului Guvern".
Putem înțelege, de aici, că o decizie e constituțională sau nu, în funcție de rezultatul negocierilor politice? Că a vrut să-l protejeze pe Dragnea, care pierdea la capitolul imagine, dacă Avocatul decidea că nu-i cazul să conteste legea? Sau, dimpotrivă, a vrut să se pună bine cu președintele, fiindcă nu l-a scăpat de piedici pe liderul PSD?
Cu atât mai mult cu cât, așa cum spunea chiar Victor Ciorbea, un rezultat al tehnicienilor din instituția pe care o conduce putea fi pregătit în două-trei zile.
Ținerea la sertar a deciziei ar putea fi considerată abuz în serviciu, ori neglijență în serviciu, odată ce instituția s-a autosesizat, așa cum tot Victor Ciorbea spunea la televizor.
Desigur, totul se judecă în funcție de context, cum bine i-a învățat istoria dâmbovițeană pe ardelenii noștri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu