Moașele își fac loc în România. S-a deschis primul Centru de Nașteri

Cu pași mici, dar siguri, facem progrese și în domeniul moșitului și devenim europeni și în acest sub-domeniu al sistemului sanitar. Primul Centru de Nașteri din România a fost deschis la Constanța. 

Primul Centru de Nașteri din România, deschis la Constanța, este o unitate deservită exclusiv de moașe licențiate în Medicină și funcționează în cadrul unei maternități. Modelul este preluat din țările nordice, unde rata deceselor în timpul nașterii la mamă și copil este cea mai mică din Europa și unde urmărirea sarcinii se face exclusiv de moașe. Un procent foarte mic, sarcinile cu complicații, sunt adresate medicilor, care – în echipă cu moașele – se ocupă numai de cazurile patologice. În aceste țări, indicele de satisfacție al femeilor cu privire la experiența nașterii este cel mai ridicat de pe continent, informează RFI.

„Sarcina nu este o boală" este mesajul Asociației Moașelor Independente din România, care a inițiat proiectul de la Constanța și care urmărește îmbunătățirea serviciilor acordate femeilor însărcinate din România, țara cu cea mai mare rată a mortalității materne și infantile din UE, unde mor la naștere de 10 ori mai multe mame decât în Polonia sau Austria și de 3 ori mai multe decât în Bulgaria sau Slovenia. Sarcina și nașterea sunt excesiv medicalizate, chiar și atunci când nu există nicio problemă de sănătate. Rata alăpătării este extrem de redusă, a cezarienelor de rutină foarte ridicată, iar 25% dintre femeile însărcinate nu ajung niciodată la medic.

[citeste si]

Irina Popescu, vicepreședinta Asociației Moașelor Independente din România și inițiatoare a proiectului de la Constanța, susține că a reușit o premieră în România: moașa să se ocupe de sarcina normală, iar medicul de urgențe și boli asociate. Tot moașele sunt cele care se ocupă și de bebeluși. „Acest lucru nu s-a mai întâmplat în niciun spital din România până acum, deși intră în competențele noastre. Nu mai stricăm, în niciun fel, experiența holistică a mamei, atât de travaliu, de naștere și de întâlnire cu bebelușul, de alăptare, de atașament din prima perioadă și primele zile din spital", a declarat aceasta.

„Vrem să demonstrăm ce rezultate se obțin într-un astfel de centru de naștere și de ce toată lumea civilizată din Europa, toate țările partenere cu noi din Uniunea Europeană, adoptă sau deja se bazează pe astfel de facilități în cadrul spitalelor sau independent, lângă acestea."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel