Canada va extinde posibilitatea de sinucidere asistată.
Canada se pregăteşte să îşi extindă cadrul privind moartea asistată medical, o schimbare pe care unii doresc să o amâne din cauza preocupărilor legate de faptul că persoanele vulnerabile au acces mai uşor la moarte decât la o viaţă fără suferinţă. Începând cu luna martie, persoanele a căror singură afecţiune de bază este o boală mintală vor putea avea acces la moarte asistată.
Bolile mintale au fost excluse atunci când cea mai recentă lege privind asistenţa medicală pe moarte (MAiD) a fost adoptată în 2021. Acest lucru va face din Canada una dintre cele şase ţări din lume în care o persoană care suferă doar de o boală mintală şi care nu este aproape de moartea naturală poate obţine un medic care să o ajute să moară.
Oamenii vor trebui în continuare să depună o cerere şi să fie consideraţi eligibili de către doi clinicieni care trebuie să stabilească dacă au o afecţiune iremediabilă care le provoacă suferinţe intolerabile şi dacă au capacitate - dacă înţeleg şi apreciază starea lor, decizia şi consecinţele acesteia.
"În Canada sunt multe cazuri de oameni obosiţi de viaţă", a declarat Madeline Li, un psihiatru oncolog specializat în îngrijiri paliative, care a pus la punct un cadru de moarte asistată pentru reţeaua sa de spitale din Toronto. "Am devenit foarte liniştită cu MAiD pentru persoanele care sunt pe moarte. Am făcut ca MAiD să fie atât de deschisă încât să o poţi solicita practic pentru orice motiv".
Mai mult de 30.000 de canadieni s-au sinucis asistat medical de când această practică a devenit legală, în 2016 - dintre care peste 10.000 în 2021, reprezentând 3,3% din decesele canadiene din acel an, potrivit datelor oficiale. Marea majoritate a cazurilor au fost considerate aproape de moartea lor "naturală". Anul trecut, 4,5% dintre decesele din Olanda şi 2,4% dintre decesele din Belgia au fost sinucideri asistate medical, potrivit Rador.
Canada plănuiește să trimită mai multe nave de război prin strâmtoarea Taiwan în viitorul apropiat pentru a trimite un semnal puternic Chinei că dorește să mențină statutul internațional al căii maritime vitale.
Pe 27 noiembrie, Canada a lansat noua sa Strategie Indo-Pacific, care stabilește o foaie de parcurs pentru implicarea țării în regiune pentru următorii zece ani. În document, Ottawa a prezentat China drept o „putere globală din ce în ce mai perturbatoare” și a promis că va lucra cu partenerii pentru a „împinge înapoi orice acțiuni unilaterale care amenință status quo-ul în strâmtoarea Taiwan, precum și în Mările Chinei de Est și de Sud”.
Pe 20 septembrie, distrugătorul cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, USS Higgins (DDG 76) și fregata din clasa Halifax, HMCS Vancouver (FFH 331) a Marinei Regale Canadiene, „au efectuat un tranzit de rutină în strâmtoarea Taiwan” în acea zi „prin apele în care Libertățile de navigație și de survol în marea liberă se aplică în conformitate cu dreptul internațional”, potrivit Flotei a șaptea a Marinei SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News