Muammar el Gaddafi a săvârșit crime îngrozitoare în viața sa. Sfârșitul i s-a tras însă de la greșeala de a face public faptul că a sprijinit cu bani mulți campania electorală a lui Nicholas Sarkozy. Franța a ripostat militar imediat de partea rebelilor – mulți dintre ei foști locotenenți ai dictatorului - obligând și NATO să facă front comun.
Prin dispariția lui Gaddafi, interesul Franței este satisfăcut: petrolul libian va aproviziona continentul. Același petrol care l-a făcut pe Gaddafi, un dictator odios și un terorist dovedit, perfect frecventabil în Occident- în ultimii ani se împrietenise și semnase contracte grase cu Tony Blair, Nicholas Sarkozy și Silvio Berlusconi – îi va ajuta și pe urmașii săi, la fel de criminali, să intre în grațiile Occidentului.
În Libia, o dictatură laică are toate șansele să fie înlocuită de una religioasă. Foștii locoteneți ai lui Gaddafi reuniți într-un Consiliu Revoluțional își vor împărți țara și veniturile din petrol. Asta într-o primă etapă. În scurt timp însă va începe lupta pentru putere. Libia este organizată în triburi, iar războaiele vor fi sângeroase.
Gaddafi avea o datorie de câteva miliarde de dolari către România lui Ceaușescu. Nimeni nu s-a mai ocupat de-a lungul timpului să recupereze banii. De-acum încolo nici nu mai poate fi vorba de vreo compensație. Tot ce se va mai lua din Libia va trece prin Franța și Italia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu