Analistul de politică externă H. D. Hartmann spune că asasinarea lui Shinzo Abe reprezintă o lovitură pentru Rusia și pentru Vladimir Putin.
H. D. Hartmann, analist de politică externă, a expus motivul pentru care moartea lui Shinzo Abe reprezintă o lovitură pentru Federația Rusă:
„Rusiei îi face foarte rău moartea lui Shinzo Abe, pentru că nu se știe ce va face acest partid de dreapta, chiar spre extrema dreaptă uneori, Partidul Liberal Democrat. Nu se știe unde va duce lipsa lui Shinzo Abe, care era și un element de echilibru, fiind atât de puternic, fiind reprezentantul unei dinastii politice atât de încastrate în ultimul secol în istoria Japoniei, și care avea autoritate naturală.
Să nu uităm, fratele său era actualul ministru de război din partidul de opoziție. Familia este extrem de bine înrădăcinată în puterea japoneză. Vorbea trei limbi străine, în afară de japoneză, ceea ce este o raritate în Japonia. La fel ca în SUA, ei nu învață limbi străine decât dacă meseria le-o cere. El însuși era o forță. Avea acest echilibru și această putere de a regla întotdeauna tensiunile din politica internă japoneză care, în general, față de alte state, se varsă în politici externe.
Rusia pierde un element de echilibru și dacă este să mă aventurez în termenii meseriei mele, Putin a fost al doilea șef de stat străin care a scris o scrisoare soției, Akie Abe, și mamei lui Shinzo Abe, într-o formă aproape lacrimogenă, o scrisoare de condoleanțe. Dacă e să mă iau după acest limbaj, e clar că Rusia resimte și va resimți în viitor lipsa acestui element de putere personalizată a lui Shinzo Abe, care era factorul de echilibru în relațiile și așa tensionate între Rusia și Japonia“, a spus, la DC News, la emisiunea Geostrategica, H. D. Hartmann, analist de politică externă.
H. D. Hartmann, analist de politică externă, a explicat cum ar fi putut fi salvat Shinzo Albe, fost premierul al Japoniei, de la moarte, printr-o logistică mai bună a forțelor de ordine.
„Au fost două asistente în grupul de ascultători de la miting care au intervenit și au văzut că Shinzo Abe se află în stop cardiac. A fost dus la elicopter, unde logistica a fost inexistentă. Deci, practic, ei nu au fost pregătiți pentru asemenea moment, într-o țară în care este aproape interzisă arma de foc. De asemenea, dacă vei observa, polițistul care l-a placat pe atentator și l-a pus la pământ nu a pus mâna pe arma de foc, nu a scos arma.
În orice altă condiție, în orice alt model de acțiune, serviciile de securitate ale unui demnitar sau ale unui fost demnitar au ordin și sunt pregătite să scoată imediat arma. A fost și un scandal tehnic, acela că Secret Service (n.r. Serviciului Secret al Statelor Unite) are voie să scoată pistolul fără piedica pusă. Ei nu au piedica pusă la pistol, pe când poliția și armata sunt obligați să aibă piedica pusă (...).“, a spus, la emisiunea Geostrategica, analistul H. D. Hatmann (citește continuarea AICI).
Asasinarea fostului premier nipon Shinzo Abe este o "tragedie pentru Japonia şi pentru toţi cei care l-au cunoscut", a declarat vineri preşedintele american Joe Biden, relatează AFP şi Reuters.
"Sunt şocat, revoltat şi profund întristat de vestea că prietenul meu Abe Shinzo, fostul prim-ministru al Japoniei, a fost împuşcat şi ucis în timp ce era în campanie. Aceasta este o tragedie pentru Japonia şi pentru toţi cei care l-au cunoscut", a precizat Biden într-un comunicat.
"Chiar în momentul în care a fost atacat, el era angajat într-o activitate democratică", a adăugat liderul de la Casa Albă.
Shinzo Abe a murit vineri la spital în urma atacului armat care l-a vizat în timpul unui miting electoral (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu