Moartea lui St#lin contestată de comuniștii ruși după 70 de ani. Cer investigații privind implicarea serviciilor de informații vestice

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Partidul Comuniștilor Rusiei (KPKR) a solicitat serviciului de securitate FSB și procurorilor să investigheze posibila implicare a serviciilor de informații occidentale în moartea liderului sovietic Iosif Stalin în 1953. Anunțul a fost făcut marți de agenția de presă RIA, preluată de Reuters.

Președintele partidului, Serghei Malinkovici, a declarat: “Am depus o solicitare la Parchetul General al Federației Ruse și la FSB pentru a verifica posibila implicare a serviciilor de informații occidentale în moartea lui Iosif Vissarionovici Stalin.” El a adăugat că “multe mărturii ale contemporanilor lui Stalin vorbesc despre posibila otrăvire a liderului națiunilor sovietice de către agenți de influență occidentală.”

Nu este încă clar dacă FSB sau Parchetul General au răspuns la cererea partidului.

Astăzi se împlinesc 71 de ani de la moartea lui Stalin, care a fost liderul Uniunii Sovietice din 1924 până în ziua în care a murit. Cauza morții sale a fost un accident vascular cerebral hemoragic, potrivit guvernului.

Iosif Vissarionovici Stalin, cunoscut sub numele de „Om de oțel”, a fost o figură dominantă în istoria secolului al XX-lea. Născut în 1878 în Gori, Georgia, el a devenit liderul Uniunii Sovietice și a condus țara timp de trei decenii. Viața sa a fost plină de realizări, dar și de controverse.

Stalin a fost un revoluționar bolșevic și a jucat un rol crucial în Revoluția Rusă din 1917. După moartea lui Lenin, el a preluat conducerea Partidului Comunist și a devenit liderul de facto al Uniunii Sovietice. În timpul mandatului său, a implementat politici radicale de industrializare și colectivizare a agriculturii, transformând Rusia într-o superputere industrială.

Cu toate acestea, prețul acestor realizări a fost enorm. Stalin a fost responsabil pentru moartea a milioane de oameni în timpul epurărilor, lagărelor de muncă din Gulag și foametei. Politica sa de teroare a afectat profund societatea sovietică.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Stalin a jucat un rol crucial în înfrângerea Germaniei naziste. El a fost un lider carismatic și autoritar, care a inspirat atât admirație, cât și teamă.

Președintele rus Vladimir Putin, care se prezintă ca un moștenitor al țarilor din trecut, a adoptat un ton moderat în legătură cu Stalin. Acesta l-a lăudat pentru leadership-ul său în timpul războiului, dar a condamnat politicile sale interne ca “totalitare”.

Partidul Comuniștilor Rusiei a fost înregistrat în 2012, fiind principalul rival al Partidului Comunist al Federației Ruse (KPRF), care se consideră succesorul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS).

Malinkovici a mai declarat că reprezentanții partidului vor depune flori la bustul lui Stalin de la Zidul Kremlinului, relateză Agerpers.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel