Moaște Cuvioasa Parascheva. Blestemul veşmintelor purtate

Zilele acestea, Iașiul se află într-o mare sărbătoare. Are loc cel mai mare pelerinaj din Moldova, la moaştele Cuvioasei Parascheva, sărbătorită de ortodocşi pe 14 octombrie

Nu de puține ori, pelerinii veniți la racla moaștelor Cuvioasei s-au întrebat care este misterul schimbării veşmintelor sfintei.

Veșmintele se schimbă de mai multe ori pe an

Schimbarea veşmintelor Cuvioasei Parascheva se face de cinci ori într-un an, la date bine stabilite. Lucrul acesta se realizează de câţiva preoţi, după o rânduială anume, la care nu participă credincioşi sau alţi curioşi. De aceea, de obicei ritualul are loc seara, după ora 22.00.

Cele cinci momente când se schimbă veşmintele sunt: „după ziua hramului din luna octombrie (acum veşmintele sunt schim¬bate în primul rând pentru că ele se murdăresc); de Crăciun, Sfânta primeşte un veşmânt nou; la începutul Postului Mare (acum acesta are o culoare mai închisă tocmai pentru a sublinia perioada pos¬tului atât de important pentru creştini); în ajunul Învierii Mântui¬torului Iisus Hristos veşmântul este schimbat iarăşi cu unul alb (el rămând până după Rusalii) şi, în sfârşit, după Perioada sărbă¬torilor închinate Învierii", potrivit volumului „Cuvioasa Parascheva, sfânta populară a Ortodoxiei în istoria şi evlavia poporului român", scris de Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan, Pr. Cătălin Adumitroaie.

În ce constă procedura

Vechiul veşmânt este prins peste moaştele Sfintei Parascheva cu mai multe agrafe care sunt înlăturate acum, sfânta rămânând doar în vechiul acoperământ sigilat de domnul Vasile Lupu şi Mitropolitul Varlaam al Moldovei", se arată în cartea „Cuvioasa Parascheva, sfânta populară a Ortodoxiei în istoria şi evlavia poporului român".

După ce este aşezat veşmântul cel nou pe sfintele moaşte şi după ce s-a terminat de rostit Acatistul Sfintei Parascheva, preoţii participanţi, cântând troparul sfintei, aşează moaştele sfintei în raclă.

Veşmintele au forma unei cruci, cu o lungime de 2,5 metri, lăţime de 1 metru şi o lăţime a braţelor crucii de 1,5 metri. Sunt confecţionate dintr-un material special sau din catifea brodată.

Blestemul moaștelor Cuvioasei Parascheva

Moaștele sfintei se află în Moldova încă din anul 1641 și primul veșmânt datează de atunci, acesta fiind bine sigilat. Se spune că pe acel sigiliu din 1641 este înscris blestemul domnitorului Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam: „blestemat să fie cel care va împraştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva".

CITEȘTE ȘI Sfânta Parascheva, 14 octombrie. Cine a fost, superstiții

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel