Urmărește emisiunea live


Mobilizare de urgență în zonele aflate sub Cod Roșu. Ministrul Mediului cere intervenții rapide pentru protecția populației

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Toate echipele trebuie să fie mobilizate şi să intervină cu saci pentru protecţie în zonele sub incidenţa avertizării de Cod roşu şi să existe rezerve de atenuare a debitelor şi viiturilor în acumulări, a afirmat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet. 

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, ministrul Mediului a convocat, în această dimineaţă, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul ministerului, ca urmare a situaţiei hidrometeorologice actuale şi a prognozei meteorologice pentru următoarele 48 de ore.

Conform sursei citate, este a treia zi consecutivă în care CMSU a fost convocat având în vedere actualizările zilnice ale avertizărilor meteorologice şi hidrologice pe areale extinse de Cod Portocaliu din sudul şi estul ţării şi chiar Cod Roşu în jud Galaţi.

'Fenomenele meteorologice care se manifestă cu precădere astăzi şi mâine în ţara noastră trebuie monitorizate în permanenţă, mai ales că ploile deja au început să se intensifice şi vor exista depăşiri de cote de inundaţie.

Trebuie să ne asigurăm că există rezerve de atenuare a debitelor şi viiturilor în acumulări, iar în zonele care sunt sub incidenţa avertizării de Cod Roşu toate echipele trebuie să fie mobilizate şi să intervină cu saci pentru protecţie.

Cu toate acestea, din nefericire, este posibil ca în zona Galaţi, afectată de ultimele inundaţii, casele să fie afectate din nou. Pe râurile mari nu aşteptăm probleme însă, râurile mici pot pune probleme şi de aceea trebuie să fim pregătiţi de intervenţie.

În timpul pe care îl mai avem până la instituirea Codului Roşu trebuie intervenit cu tot ce putem, cu o mobilizare rapidă a forţelor, chiar şi a celor de la Sistemele de Gospodărire a Apelor din zonele învecinate, pentru a putea proteja populaţia şi gospodăriile afectate deja de inundaţiile recente', a menţionat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în comunicat.

Conform sursei citate, pe marea parte a afluenţilor pe care sunt emise coduri galbene şi portocalii există acumulări ale ANAR şi Hidroelectrica care au rezerve importante în care se pot prelua volumele de viitură.

'Personalul de exploatare al acestor acumulări este mobilizat pentru a asigura funcţionarea optimă a lucrărilor (Gura Râului, Paltinu, Măneciu, Râuşor, Brădişor, Tarniţa etc).', se mai precizează în comunicat.

Prezent la şedinţa extraordinară a CMSU, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a informat că pentru zona Galaţi s-a dispus evacuarea persoanelor din arealele vulnerabile la inundaţii.

De asemenea, schimbul de informaţii dintre echipele ANAR aflate pe teren trebuie să fie menţinut în permanenţă, colaborarea fiind foarte importantă, astfel încât să se poată interveni imediat în zonele în care sunt aspecte deosebite.

'Administraţia Bazinală de Apă Prut Barlad şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi vor trimite pe zonele afectate, în fiecare localitate, circa 2.000 de saci şi autobasculante cu nisip. Cu sprijinul IJSU şi a forţelor suport se vor realiza protecţii locale, punctuale, pentru casele afectate de ultima inundaţie din zona Galaţi', se mai precizează în comunicat, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel