Moda blugilor tociți costă viața a zeci de oameni și sănătatea a altor mii de persoane din țări cum ar fi Turcia, Bangladesh, China, India, Maroc. Acestea sunt țările în care marile corporații, cum ar fi grupul Inditex, Levi's sau H&M, produc hainele pe care le vând în toată lumea, punând în pericol viața miilor de angajați pe care îi au la fabricile din aceste țări. Inditex are fabrică și în România, Bulgaria și Portugalia, dar în Europa tehnica tocirii blugilor este interzisă, deci se pare, că cel puțin teoretic, românii au scăpat prin aplicarea legislației europene.
Senzația de tocit se obține în majoritatea cazurilor printr-o tehnică periculoasă, numită sandblasting, care consistă în aplicarea unei băi de nisip direct pe stofa din denim. Această metodă a fost interisă în Europa încă din 1966, dar încă se mai folosește în alte țări, căci este foarte rentabilă pentru marile companii, care profită de producția extra-europeană fără să se gândească la costul enorm al sănătății persoanelor care muncesc prin aplicarea acestei tehnici.
Turcia este una dintr țările cele mai afectate de sandblasting. Rapoartele medicale arată că această tehnică produce silicoză persoanelor care o folosesc, iar parte dintre aceștia sunt diagnosticați greșit cu tuberculoză. Se estimează că există aproximativ 5.000 de angajați care sunt afectați de silicoză, o boală cronică imobilizantă. Dintre aceștia , 46 au murit.
În Uniunea Europeană sandblastingul nu se mai folosește din anii 90, iar în Turcia abia în 2009. De atunci, producția de blugi tociți s-a mutat în țări ca Bangladesh, China, Pakistan, India sau Siria.
Silicoza este produsă din cauza siliciului din nisipul cu care se tocesc blugii, boală profesională foarte întâlnită în minerit, dar aproape de nerecunoscut în industria textilă. Minerii ajung să observe simptome ale bolii abia după 20 de ani. Angajații care folosesc tehnica sandblasting, însă, se îmbolnăvesc în numai șase luni. De aceea, campania „Haine Curate” pe care Organizația Mondială a Sănătății a inițiat-o în industria textilă se unește eforturilor de eliminare a silicozei pe plan mondial.
Firme de prestigiu, cum ar fi Levi-Strauss, Inditex (Zara, Stradivarius, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka), C&A și H&M, au anunțat deja că vor interzice sandblastingul în toate țările în care au fabrici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News