Între cele 15.000 de volume păstrate în biblioteca prestigioasei universități americane Harvard din statul american Massachusett se află și trei cărți macabre. Nu informațiile pe care le dețin sunt înspăimântătoare, ci modul în care au fost legate, materia primă folosită fiind pielea umană.
Cele trei cărți din Biblioteca Universităţii Harvard datează din secolul al XVII-lea și amintesc de teribila modă a acelor vremuri a bibliopegiei antropodermice, respectiv confecţionarea copertelor de carte din piele umană, informează lefigaro.fr, potrivit descopera.ro.
Una dintre cele trei cărți, "Practicarum quaestionum circa leges regias", a fost legată cu pielea unui om jupuit de viu în 1632. Autorul cărţii afirmă în prefaţa volumului că s-a gândit la acea copertă ca la un fel de "memento mori".
"Legarea cărţii era considerată ca un omagiu, în spiritul inelelor şi bijuteriilor făcute din părul morţilor, în secolul al XIX-lea. Ceea ce astăzi ni se pare macabru, în epocă era considerat un fel de a onora memoria unui mort", a declaratdDirectorul departamentului de manuscrise rare de la Harvard, David Ferris, pentru Harvard Crimson.
O a doua carte este "Des destinées de l'âme", de Arsène Houssaye, și provine dintr-o colecţie de eseuri franceze despre sufletul uman, iar pielea în care a fost legat a fost extrasă de pe spatele unei paciente anonime dintr-un azil psihiatric, decedată în urma unei crize de apoplexie.
Al treilea volum este o traducere a "Metamorfozelor" lui Ovidiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News