Spălatul hainelor la temperaturi la 40 de grade Celsius sau chiar mai joase a devenit o obișnuință în prezent, fie pentru a proteja țesăturile, fie pentru a respecta curentul eco, însă bacteriile prezente pe obiectele vestimentare nu vor fi distruse, este avertismentul specialiștilor care au participat la Forumul Științific pentru Igiena Domestică din Marea Britanie, scrie lyla.ro.
Potrivit studiului prezentat la eveniment, o singură încărcătură de haine pentru o spălare automată conține aproximativ un număr impresionant de bacterii E.coli, aproximativ 100 de milioane. De asemenea, există riscul ca hainele să fie contaminate și cu stafilococi aurii, salmonela, sau norovirusul care provoacă manifestări severe de vomă și diaree pe timp de iarnă.
Cele mai expuse persoane la infectarea cu bacterii și virusuri provenite de pe haine sunt copiii, bătrânii, cei cu imunitatea slăbită sau bolnavii care au fost recent externați din spital. În plus, și persoanele alergice sunt mai expuse la crize, dacă hainele nu sunt spălate la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius.
De altfel, John Oxford, profesor de virusologie la Școala de Medicină din Londra și președinte al Consiliului Mondial de Igienă, a evidențiat că moda vremurilor trecute impunea spălatul la temperatura de fierbere de 100 de grade Celsius, însă, astăzi, trendul este de a spăla la temperaturi mai joase, fie pentru a respecta curentul eco, fie pentru a proteja țesăturile.
Și profesorul Sally Bloomfield, din cadrul Școlii londoneze de Igienă și Medicină Tropicală a avertizat că, prin spălarea hainelor, nu trebuie obținut doar o curățenie vizuală, ci și una igienică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu