EXCLUSIV  Modelul croat de a crește sportivi de performanță. O româncă din Zagreb: "Aici sportul e la nivel de religie. Toți copiii fac obligatoriu sport de trei ori pe săptămână"

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Alina Dobrescu, președinta Asociației Românilor din Croația, a fost invitata scriitorului Flaviu Predescu, la emisiunea Tradiții românești în diaspora. Ea explicat de ce croații au rezultate atât de bune în sport, deși sunt o țară relativ mică din punct de vedere al numărului de locuitori.

Alina Dobrescu, președinta Asociației Românilor din Croația și scriitorul Flaviu George Predescu, au dialogat, în cadrul emisiunii Tradiții românești în diaspora, despre obiceiuri, tradiții și sărbători românești în Croația. Alina a explicat cum o țară cu doar 4 milioane de locuitori are performanțe notabile în sport. Ea spune că, spre deosebire de sistemul din România, în Croația, sportul este "la nivel de religie".  

Flaviu Predescu: Am văzut cu toții performanțele în sport ale Croației, mai ales la fotbal, dar și la alte sporturi. Cum reușesc croații să facă acest lucru? Există terenuri la fiecare colț de stradă? Care e secretul Croației în domeniul sportului?

"Aș putea spune că, în Croația, sportul este la nivel de religie. Este foarte intens practicat. Toți copiii fac obligatoriu sport de trei ori pe săptămână. De la clasa întâi, până la clasa a 12-a, toți fac sport. Există facilități, sunt bazine olimpice, foarte multe cluburi pe diverse sporturi. Că vorbim de dans, de gimnastică, carate. Există în fiecare cartier câte o asociație care oferă acces copiilor la un preț accesibil la aceste sporturi.

Iar părinții, pentru că așa au fost și ei învățați, sunt foarte atenți la sport. Chiar uneori excesiv de atenți. Aleg să ducă copilul poate de două-trei ori pe săptămână, cu regularitate, la antrenament, la competiții, inclusiv regionale. Îi duc cu mașina până în Slovenia, până în Serbia, doar pentru a oferi copilului posibilitatea de a participa la aceste evenimente. Este o atenție foarte mare și gena cred că îi ajută. Au soare, au mare, o alimentație foarte sănătoasă, dar cu siguranță este ceea ce statul face pentru pentru copii și, cum spuneam, de la vârste foarte fragede.

Fetița mea, de exemplu, a învățat să înoate aici. Noi, în București, de unde am plecat, am putut merge la bazin, dar nu la nivelul de antrenament pe care l-a avut aici. Ea, după o lună și jumătate - două luni, a reușit să se descurce singură în bazin, fără prea mult efort. Cu siguranță se poate face performanță", spune Alina Dobrescu.

Să faci sport este accesibil oricui în Croația

"Aici sunt prețurile accesibile. Vă dau un exemplu: intrarea la bazinul olimpic de aici din Zagreb, unde se antrenează majoritatea, inclusiv echipa de polo a Croației, este 2 euro. Înseamnă 10 lei. Atât este biletul și poți să stai o oră, două ore, cât poți, cât îți permite rezistența fizică în a petrece timp în bazin. Și nu e numai un bazin. Acesta e cel pe care noi l-am frecventat.

Peste tot, cum spuneam, fiecare cartier oferă copiilor acces la o multitudine de sporturi. E și mândria națională. Cred că și asta îi motivează foarte mult pe croați, pentru că își doresc să demonstreze ceva. Vin dintr-o țară mică, dar cu foarte mare potențial. Croații sunt foarte patrioți și foarte mândri de realizările lor. Orice realizare știu să o valorifice sau să o sărbătorească foarte frumos și să ofere sportivului chiar o satisfacție în plus, nu neapărat câștigul unei medalii, cât și primirea ulterioară pe care o au acasă", mai spune președinta Asociației Românilor din Croația.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel