Modelul EFQM de excelenţă în afaceri a fost promovat de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti în cadrul unei conferinţe care s-a adresat organizaţiilor interesate să se dezvolte şi să-şi îmbunătăţească performanţele şi calitatea produselor şi serviciilor.
Conform unui comunicat remis AGERPRES, în prezent, competiţia este foarte puternică pe piaţă, sub influenţa fenomenului globalizării, dar şi a efectelor celei de a patra revoluţii industriale, care generează modificări la nivel exponenţial în aproape toate sectoarele industriale, din fiecare ţară.
"Aceste transformări la nivelul sistemelor de producţie, al managementului, dar şi al modului de guvernare necesită acordarea unei atenţii deosebite competitivităţii şi modalităţilor de creştere a acesteia. Este unul dintre motivele pentru care la Palatul CCIB a avut loc conferinţa 'Excelenţa în afaceri. Modelul EFQM - soluţie pentru creşterea competitivităţii", se menţionează în comunicat.
Evenimentul a fost organizat sub auspiciile Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene de către Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, în colaborare cu EFQM (the European Foundation for Quality Management) şi JASPERS.
"Sunt extrem de onorat să avem astăzi alături de noi pe ASR Principesa Maria a României. Prezenţa Alteţei Sale Regale este cu atât mai importantă cu cât CCIB ar dori să pună sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României decernarea anuală a Premiului de Excelenţă în Afaceri", a declarat preşedintele Camerei de Comerţ bucureştene, Sorin Dimitriu.
Evenimentul a fost susţinut de specialişti EFQM, JASPERS, dar şi de profesionişti din Slovenia şi România. Conferinţa s-a adresat companiilor din toate domeniile de activitate, spitalelor şi reţelelor medicale, instituţiilor de învăţământ, fundaţiilor, asociaţiilor, camerelor de comerţ, dar şi organismelor specializate în certificarea sistemelor de management şi acreditarea organismelor de certificare şi instituţiilor guvernamentale cu atribuţii în creşterea competitivităţii.
Participanţii au avut oportunitatea de a afla de la Gianluca Mule, director operaţional în cadrul EFQM, informaţii despre modelul de excelenţă EFQM, ca instrument de evaluare şi creştere a performanţelor şi competitivităţii companiilor şi organizaţiilor. Acesta a arătat cum, prin aplicarea acestui model, companiile şi organizaţiile pot să-şi identifice punctele tari, dar şi zonele în care ar trebui să aducă îmbunătăţiri, pentru a-şi consolida poziţia pe piaţă. Gianluca Mule a prezentat participanţilor câteva exemple de bune practici, din diverse domenii de activitate, care au evidenţiat cum funcţionează modelul EFQM.
La rândul său, Antonio Almagro, director în cadrul JASPERS, a vorbit despre serviciile oferite de această instituţie, punctând faptul că, din 2007, peste 650 de proiecte au beneficiat de suportul JASPERS. Valoarea totală a acestora s-a cifrat la 120 miliarde euro, din care granturile din fondurile UE au atins 68 miliarde euro. Oficialul JASPERS a vorbit, de asemenea, despre paşii parcurşi de organizaţia pe care o reprezintă în implementarea modelului de excelenţă şi despre impactul pozitiv asupra activităţii instituţiei.
Irena Meterc, şef Departament în cadrul Agenţiei Publice pentru Internaţionalizarea Antreprenoriatului, Investiţii Străine şi Tehnologie - SPIRIT, din Slovenia a prezentat pilonii strategiei de excelenţă în afaceri pentru perioada 2019-2030 a Guvernului ţării sale, construită pornind de la premisa că doar un sector public excelent poate acorda sprijin unor organizaţii excelente.
Pe de altă parte, Ion Hohan, vicepreşedinte CCIB, preşedintele Secţiunii Servicii a Camerei bucureştene şi evaluator EFQM, a vorbit despre contribuţia organizaţiei la promovarea şi implementarea modelului EFQM de excelenţă în afaceri, precum şi despre avantajele competitive pentru companiile certificate. Potrivit acestuia, organizaţiile care au implementat modelul de excelenţă au înregistrat, în medie, creşteri ale cifrei de afaceri cu 77% mai mari decât companiile din acelaşi domeniu industrial, valoarea de piaţă a acestora fiind cu 36% mai mare decât cea a companiilor din acelaşi domeniu.
Conferinţa a fost urmată de un workshop, în cadrul căruia Gianluca Mule, Ion Hohan şi Nicolae Dragulănescu, preşedinte al Fundaţiei Române pentru Promovarea Calităţii, au răspuns întrebărilor participanţilor, cu accent pe criteriile şi principiile modelului de excelenţă al EFQM, realizări şi cazuri de bună practică în ceea ce priveşte excelenţa în România şi cadrul legal de acordare a Premiului Român de Excelenţă.
"Evenimentul se înscrie în strategia CCIB de a aborda echidistant şi coerent subiecte de mare interes pentru întreaga comunitate de afaceri, subiecte care tratate şi însuşite corect pot contribui la rezolvarea unor probleme sistemice ale economiei româneşti", se mai arată în comunicat.
EFQM este o fundaţie non-profit, cu sediul la Bruxelles, care a contribuit la implementarea Modelului de excelenţă în peste 30.000 de organizaţii din UE şi alte ţări din lume.
JASPERS este un parteneriat de asistenţă între Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care oferă consultanţă independentă ţărilor beneficiare pentru a le ajuta să pregătească proiecte majore de înaltă calitate, care urmează să fie cofinanţate din Fondul european de dezvoltare regională şi din Fondul de coeziune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu