Căderea lui Vlad Filat, al cărui guvern a picat prin moțiune de cenzură, a urmat un model aplicat și în România anului 2004. Declinul guvernului Adrian Năstase și înfrângerea sa la prezidențiale au pornit tot de la publicarea în presă a unor stenograme. Cum va arăta scena politică de la Chișinău și care sunt șansele de a rămâne Moldova pe orbita europeană?Fost consilier prezidențial, actual director al ISPRI, Dan Dungaciu, spune că pentru a evita un dezastru geopolitic nu ar fi o prioritate păstrarea lui Vlad Filat la cârma Guvernului, ci stabilitatea Alianței pentru Integrare Europeană. Filat, ce-și va depune demisia pe opt martie, ar putea fi numit din nou premier de către președintele Nicolae Timofti, dar aceasta i-ar putea aduce suspendarea președintelui Republicii și ar periclita orientarea pro-europene a țării."S-a creat o imagine în care Guvernul Filat echivalează cu orientarea pro-europeană. Menținerea AIE la putere este, însă, miza, iar acest lucru lucru se poate întâmpla chiar dacă unii din liderii ei vor fi demiși", a declarat pentru
DeCe News directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, prof. Dan
Dungaciu.Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, trebuie acum să numească alt premier, iar Parlamentul are la dispoziție 45 de zile să aprobe componența noului Guvern. În caz contrar, președintele poate dizolva Legislativul. Prof. Dungaciu spune că este vital pentru drumul european al Moldovei să se evite alegerile anticipate.
Evitarea anticipatelor și sacrificarea lui Filat"La tensiunea de acum se va adăuga tensiunea din campania electorală, iar acest lucru nu va mai permite colaborarea în AIE. Partidul Comunist are muniție electorală enormă, prin apariția stenogramelor. Comuniștii ar face un scor care le-ar permite crearea unei alianțe de guvernare", spune dl. Dungaciu.
În 2004, în presă apăreau stenograme cu
Adrian Năstase din ședințele PSD. Acestea prezentau teme de discuție ale social-democraților, dezbătute"fără perdea". Înregistrările au făcut furori în presa internațională. Pe plan intern, au alimentat campania de presă care susținea că Năstase conduce un regim abuziv. Stenogramele au mutat agenda de la discuțiile despre marile realizări ale guvernării (dublarea PIB, încheierea negocierilor de aderare, intrarea în NATO) către defectele premierului și ale partidului său.
Vlad Filat a fost și el protagonistul unor înregistrări, apărute în presă la începutul anului, în care ordona șefului Fiscului, Nicolae Vicol, să preseze anumiți agenți economici și să le blocheze conturile. Stenogramele l-au discreditat grav pe Filat în ochii occidentalilor.
Întoarcerea lui Filat = suspendarea lui TimoftiDan Dungaciu apreciază că repunerea în funcție a lui Vlad Filat de către președintele Nicolae Timofti va duce la suspendarea șefului republicii, acuzat că face jocurile PLDM. Soluția este un premier din AIE, altul decât lui Filat.
"Căderea lui Năstase a început odată cu stenogramele. Filat are o problemă. Acestea sunt mult mai explicite decât cele mai explicite stenograme din România. Centru Național Anticorupție (care anchetează stenogramele Filat - n.r) este condus de un om de la Partidul Democrat, care urmărea corupți din Guvern. N-ar fi exclus să existe și alte stenograme nepublicate", explică directorul ISPRI.
Vlad Filat ar mai putea să propună președintelui remanierea miniștrilor democrați anchetați, dar dacă Timofti va accepta, va fi iar în pericol de suspendare.
"Filat nu este protejat de imunitate parlamentară (în Moldova un premier nu poate fi și parlamentar - n.r). În cazul anticipatelor, care l-ar trimite în opoziție, situația sa ar fi și mai precară", ne-a mai declarat prof. Dan Dungaciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News