Experţii Băncii Mondiale în colaborare cu CNAS sunt în plin proces de analiză a costurilor pe categorii de asiguraţi. „Conform sistemului de asigurare bazat pe modelul celui care funcţionează în Olanda, în land-urile din Germania şi în mică măsura în Slovacia, toata lumea va fi obligată să se asigure, deci va fi obligată să contribuie, iar plata se va face fie direct, fie prin intermediul instituţiilor „răspunzătoare” pentru categorii specifice de populaţie”, au declarat surse apropiate CNAS.
Dacă acum avem, potrivit autorităților, 10 milioane de beneficiari de servicii medicale care nu contribuie la Fondul de de Sănătate, în scurt timp toată lumea va avea obligativitatea să contribuie, dacă vrea acces la servicii medicale. După modelul olandez, scrie money.ro.
Abia la sfârşitul lunii vom şti concret la ce formulă au ajuns autorităţile în privinţa contribuţiei la Sănătate. Totuşi, nu este încă suficient de clar ce se va întâmpla cu copiii.
Dacă ne raportăm la modelul olandez, trebuie specificat că minorii sunt asiguraţi prin asigurarea medicală de bază încheiată de părinte/tutore. Ei pot beneficia gratuit de orice serviciu prevăzut în pachetul de bază. În afară de această categorie, toţi ceilalţi sunt obligaţi să încheie o asigurare medicală standard, de bază, pe care niciun asigurator nu are dreptul să le-o refuze. Cei cu venituri foarte mici primesc subvenţii de la stat, pentru a se asigura.
Sistemul olandez, reformat în 2006 în varianta actuală, este finanţat prin cotizaţii la asigurări, subvenţii de la stat şi plăţi directe ale pacienţilor. Asigurarea de sănătate obligatorie este administrată de 40 de case de asigurări iar pacientul are opţiunea de a-şi alege asiguratorul, ceea ce înăspreşte concurenţa între casele de asigurări. Ce relevanţă are pentru beneficiarul final, pacientul, concurenţa inter-asiguratori? Fiecare asigurator îi propune pacienţilor pachete de servicii cât mai avantajose, în schimbul cotizaţiei.
România se află la nivelul anului 2010, când numărul total al persoanelor scutite de plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este de 10.732.616, din 21.500.000 de persoane, cât numără populaţia Romaniei în prezent. Practic, avem doar 6.729.264 plătitori de asigurări, din care aproximativ 5.000.000 de salariaţi, declara la finele lui 2010 fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News