Nicolae Istudor, rectorul ASE, a vorbit despre situaţia cazărilor în cămine, despre numărul de locuri disponibile, dar şi despre tariful de cazare.
"Nu poţi spune că eşti student dacă stai acasă şi nu locuieşti la cămin. Ca atare, va trebui să ne punem de acord, să apară şi legislaţia cu privire la asigurarea condiţiilor sanitare în cămine, în sălile de curs, astfel încât să ştim ce avem de făcut.
În condiţii normale, avem 4.200 de locuri. Şi de ce spun normale: pentru că ne gândim să vedem dacă mai menţinem patru în cameră. Având în vedere condiţiile acestea şi restricţiile legate de pandemie, nu cred că se mai justifică pat suprapus. Probabil că o să reducem un pic şi ne ducem către 3.400 – 3.500 de locuri pentru la anul. Dar cererile vreau să vă spun că sunt duble.
În ceea ce priveşte plata, există o finanţare de la stat. Noi calculăm costurile pe fiecare cămin în parte. Diferenţa dintre costurile reale şi cât acordă statul este o regie de cămin. Ea este mai mică pentru cei care sunt finanţaţi de la buget, pentru că au o finanţare de la buget pentru cazare; cei care sunt la taxă nu au finanţare de la buget, e aproape dublă. Dar să ştiţi că nu a depăşit în anii normali suma de 120-130 de lei pe lună", a declarat, într-un interviu acordat DC News, Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.
VIDEO:
"După ce se evaluează eseul motivațional și constatăm că într-adevăr este un eseu care merită să fie admis, mergem la etapa a doua în care ierarhizăm studenții după două criterii: media la BAC, care înseamnă 70% din media finală și media din timpul anilor, 30%.
La programul de Masterat, unde admiterea va fi mai târziu, pe 22 iulie, acolo vom avea 60% media de licență și 40% un test care se susține online, de data aceasta pe bază de grile.
La doctorat, avem o formă de admitere prin interviu, pentru că este totuși un domeniu de cercetare și va trebui să-i ascultăm pe candidați să vedem cum gândesc un program de cercetare pe o temă aleasă dinainte.
Am stabilit un prim clasament, apoi urmează singura etapă în care va trebui să se vină fizic să se depună diplomele în original, pentru că vrem să consolidăm locurile la buget. După care afișăm lista finală, undeva pe final de iulie, când copiii vor ști clar la cel facultate au intrat și sub ce formă, finanțare la buget sau finanțare la taxă.
Pentru admiterea la licență nu este examen, este un eseu motivațional", a mai declarat Nicolae Istudor, rectorul ASE, în exclusivitate pentru DC NEWS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci