Odată cu noile măsuri fiscale, voucherele de vacanţă vor fi menţinute numai pentru anumite niveluri de salarizare.
Nu pot să beneficieze de vouchere de vacanţă bugetarii care au salarii foarte mari. Astfel, ar urma să primească vouchere de vacanţă doar cei cu venituri nete mai mici de 8.000 de lei.
Alexandru Bodislav, profesor de economie, are o propunere legată de voucherele de vacanță.
„Când veniturile erau sub 10.000 de lei, se atingea o plajă de oameni care chiar ar fi beneficiat de pe urma acelor vouchere. Acum că este sub 8.000 de lei... Să ne gândim așa: Acestea sunt salarii pe care le ating foarte mulți din angajații la stat. Însă cred că soluția nu este să scazi numărul celor care primesc acest bonus de vacanță, ci aplicabilitatea lui.
În momentul în care vii și spui că toată lumea din sectorul bugetar primește vouchere de vacanță 1450 lei pe an, aceștia ce vor face? Le vor lua și vor încerca să se ducă în perioadele cele mai bune la mare și la munte, vor crea o cerere foarte mare pentru anumite locuri de cazare, hotelierii vor încerca să răspundă mărind foarte mult prețurile. Și, în același timp, fiind un volum foarte mare de oameni în același moment, pe aceleași locuri din ofertă, prețul crește, calitatea serviciilor scade, și practic nimeni nu este satisfăcut complet.
Soluția este următoarea: voucherele de vacanță să fie acordate tuturor, indiferent de venit, dar să aibă aplicabilitate altfel: să poți merge la mare nu în perioada 1 iunie - 1 septembrie, ci 1 septembrie - 1 iunie. Ideea este să crești turismul”, a zis Alexandru Bodislav, profesor de economie, la emisiunea D'Economic News, realizată de jurnalistul Alex Vlădescu.
Vedeți mai multe aici:
Odată ce a primit voucherele de la angajator, beneficiarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție, etc. și plătește pur și simplu cu voucherele. Valoarea totală este de 1450 de lei. Filele au valori de 50 sau de 100 de lei.
Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.
Voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS. Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează doar cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 145 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri. Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu