Modificare lege electorală. USR propune schimbări majore

 USR a iniţiat un pachet de legi privind modificarea legilor electorale, propunând eliminarea sau reducerea pragului electoral pentru toate tipurile de alegeri, precum şi reducerea numărului necesar de semnături pentru înregistrarea unei candidaturi, a anunţat, luni, senatorul USR Florina Presadă. 

Ea a precizat, la o conferinţă de presă, că pachetul de patru propuneri legislative ale Uniunii Salvaţi România modifică regulile electorale pentru alegerile locale, parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale. 

"Am observat, în ultimii 20 şi ceva de ani, că participarea politică a cetăţenilor este din ce în ce mai scăzută. La fel şi participarea lor la vot. Noi credem că acest lucru ar veni dintr-o lipsă de reprezentare pe care cetăţenii au resimţit-o la nivelul politicii. Şi credem că acest lucru se întâmplă pentru că, pentru foarte mulţi oameni, politica a devenit ceva indezirabil, ceva murdar. Iar acest lucru poate fi schimbat dacă arătăm că din ce în ce mai mulţi oameni pot face politică", a motivat Presadă iniţierea pachetului legislativ. 

Modificările, pe scurt

În acest sens, pentru alegerile locale, USR propune eliminarea pragului de 5% şi înlocuirea lui cu coeficientul electoral, care este un prag natural, obţinut prin împărţirea numărului total de voturi valabil exprimate la numărul de mandate de consilieri. Repartizarea mandatelor se face ca şi în legislaţia actuală, doar că se elimină limitarea distribuirii locurilor doar celor care obţineau voturi peste un anumit prag. 

Pentru alegerile parlamentare, USR propune scăderea pragului electoral de la 5% la 3% şi a numărului de semnături necesare depunerii candidaturilor de la 1% din numărul celor înscrişi în listele electorale la 0,5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimele alegerile parlamentare. 

De asemenea, pentru alegerile europarlamentare, USR propune eliminarea pragului electoral şi înlocuirea sa cu 'pragul natural', coeficientul electoral, necesar pentru obţinerea unui singur loc, precum şi scăderea numărului de semnături de la 200.000 la 0,5% din numărul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru Parlamentul European în cazul partidelor şi a numărului de semnături de la 100.000 la 0,5% din numărul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru Parlamentul European în cazul candidaţilor independenţi. 

USR mai propune, pentru alegerea preşedintelui, scăderea numărului de semnături de la 200.000 (1% în prezent) la 0,5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimul scrutin prezidenţial (ar rezulta un număr de 57.765 semnături pentru o candidatură la viitoarele alegeri prezidenţiale), relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel