Nouă parlamentari au inițiat un proiect prin care propun modificarea legii ce reglementează funcționare a Agenției Naționale de Integritate. Printre inițiatori se numără și ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, care a explicat marți seară ce se urmărește prin modificarea legii ANI.
Proiectul prevede ca o persoană declarată în conflict de interese sau incompatibilitate să nu mai poată ocupa funcția respectivă timp de 3 ani, după încheierea mandatului. În prezent, cei în cauză nu mai pot ocupa nicio funcție eligibilă timp de 3 ani.
Este a doua tentativă de a modifica legea, după ce o decizie a CCR a stabilit că sintagma "aceeași funcție" se referă la toate funcțiile eligibile, nu doar la o anumită categorie de funcții.
"Conform legii, care e o lege greșit scrisă, autor Monica Macovei, persoana care a fost în conflict de interese sau incompatibilitate este decăzută din dreptul de a ocupa orice funcție publică, cu excepția oricăror altor funcții eligibile. Adică Monica Macovei spune așa: 'Ai interdicție la toate funcțiile, cu excepția celor eligibile'. Adică este liber la funcțiile ligibile. Adică, ai dreptul să fii, chiar dacă ai fost declarat incompatibil, și senator și deputat și consilier județean și consilier local. Toate funcțiile ligibile le permitea Monica Macovei, deci libertate totală.
În Parlament, când a venit această lege, după declararea ei neconstituțională de către Curtea Constituțională, în 2010, efectele ei au fost suspendate 45 de zile și, dacă n-ar fi intervenit Parlamentul, ar fi dispărut complet. Adică era liber să ocupi orice fel de funcție în urma deciziei Curții Constituționale.
S-a dat o nouă lege, făcută în primul rând de către de comisiile juridice, și s-a introdus o interdicție. Monica Macovei n-avea interdicție, și s-a spus: 'Domnule, dintre funcțiile eligibile, măcar aia pe care ai ocupat-o când ai avut acea problemă să nu mai poți s-o ocupi'. Deci observați că ce a ieșit de la comisiile juridice era mult mai aspru decât ce a vrut Monica Macovei, care era largă la inimă cu toată lumea, să ocupe orice funcție eligibilă.
În prezent, a existat o interpretare cu privire la ce înseamnă 'aceeași funcție' și s-a dat o interpretare eronată, zic eu, a Curții Constituționale. Deci la alineatul 1 se spune 'funcția respectivă', iar la alineatul 2 'aceeași funcție' se interpretează drept 'toate funcțiile'", a explicat Eugen Nicolicea, la B1 Tv.
Interdicția nu e motiv de pierdere a mandatului
Deputatul UNPR a arătat că o incompatibilitate sau un conflict de interese din funcții anterior ocupate atrag după ele o interdicție, iar Constituția nu prevede "interdicția" printre motivele pentru care senatorii și deputații își pot pierde mandatele.
"Eu am vrut să fac o lege funcțională. Ca să poți să aplici această lege, trebuie să te încadrezi în cazurile prevăzute de Constituție", a continuat Eugen Nicolicea.
"O interdicție care nu se putea aplica, am transformat-o într-o incompatibilitate și, pe baza incompatibilității, îi dai afară pe cei în cauză", a adăugat ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul.
Vezi aici video cu explicațiile lui Eugen Nicolicea:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News