Bogdan Chirieac spune că reacția Ambasadei SUA ca urmare a propunerilor făcute de ministrul Tudorel Toader pentru schimbarea legilor din justiție este un lucru neobișnuit, fără precedent în ultimii 20 de ani. Analistul critică reacția Ambasadei și o compară cu o bătaie cu linia peste unghii, ce vine să compromită statul român.
"Este un fapt neobișnuit, cu totul neobișnuit între parteneri strategici. Trebuie făcute niște precizări: acest lucru trebuia făcut în spatele ușilor închise, în niciun caz printr-o declarație publică. De ce? Ministrul Justiției, Tudorel Toader a emis niște principii ce provin de la Comisia de la Veneția, din care înțeleg că și domnul ministru a făcut parte. Sunt pur și simplu niște principii. Nu sunt jurist, dar mi s-a explicat: în majoritatea statelor Uniunii Europene, Inspecția Judiciară este la Ministerul Justiției, deci exact ce vrea să facă și Tudorel Toader. Inclusiv în Franța domnului Macron care tocmai a fost la București. În momentul în care ambasadorul vine și dă un asemenea comunicat, anulează practic nu doar ministrul Justiției, ci tot statul român actual cu care Excelența Sa, domnul Hans Klemm dorește să aibă un parteneriat strategic. Această bătaie cu linia peste unghii a actualei puteri din România, este o chestiune fără precedent în ultimii 20 de ani sau de când am obținut clauza națiunii celei mai favorizate, de prin '96-'97," a explicat Bogdan Chirieac la România TV.
Ambasada SUA la Bucureşti a reacționat recent ca urmare a modificărilor dorite de Ministrul Justiției, Tudorel Toader. Conform unui comunicat de presă, ambasada se arată "îngrijorată" de măsurile propuse.
Iată mesajul transmis de Ambasada SUA:
"Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România se bazează pe angajamentul faţă de valorile democratice, buna guvernare şi consolidarea statului de drept întrucât acestea sunt fundamentul pentru creșterea securității și prosperității noastre comune. Instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent, precum şi de procurori independenţi care pot urmări activităţile infracţionale fără imixtiuni politice sau limitări ale actului legal de justiţie.
Statele Unite au luat cunoştinţă de propunerile Ministerului Justiţiei din 23 august cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar. Îndemnăm toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale."
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News