Conform unuei note de fundamentare a unui proiectde ordonanță care aduce modificări Codului Fiscal, persoanele care dețin mai mult de 40 de litri de alcool etilic sunt pasibile de închisoare de la un an la patru ani, sancţiune aplicată şi în cazul comercializării produsului peste această cantitate. Informația a produs neliniște mai ales în rândul micilor producători acum, când a început recoltarea fructelor supuse procesului de fabricație a alcoolului.
Măsura aceasta este binevenită, ne-a declarat directorul general al Organizatia Patronala a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice Garant, Radu Morariu, în felul acesta se încearcă stopare evaziunii fiscale care a ajuns la cote nemaiîntâlnite. Totuși acesta se îndoiește de eficacitatea acestei măsuri, deoarece și până acum, în Codul fiscal erau prevăzute măsuri coercitive, dar fără să aibă o finalizare legală.
Acesta a mai precizat pentru dcnews.ro că la ora actuală, la nivelul țării există peste 35.000 de cazane de țuică care funcționează ilegal, față de căteva mii autorizate, pentru cei 150.000 de proprietari de pomi fructiferi înregistrați la ultimul recensământ.
De asemenea, reprezentantul Garant a mai declarat că la nivelul țării se produce anual circa 120 de milioane de litri de ţuică, cea mai mare parte neaccizată de către organul fiscal.
Până acum, nu era incriminată ca şi infracţiune deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a alcoolui etilic, fără a fi marcat sau cu marcaje necorespunzătoare, deşi acesta este un produs accizabil care intră sub incidenţa marcării.
Alcoolul etilic are 100 grade dall (unitate care măsoara gradele de alcool pur 100% conținute de un decalitru de soluție aalcoolică)
În forma propusă de Ministerul Finanţelor va fi considerată infracţiune "deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare de alcool peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, peste 300 litri".
Codul Fiscal în vigoare cuprinde aceste limite, cu excepţia alcoolului etilic. În Cod se spune că infracţiunile de la acest capitol se pedepsesc cu închisoare de la un an la patru ani.
Printre băuturile care conţin alcool etilic se numără vodca, ţuica, rachiurile. Acciza la alcoolul etilic este echivalentul a 750 euro pentru un hectolitru şi de 475 euro pe hectolitru pentru micile distilerii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci