Modificarea Codului Penal, din nou pe ordinea de zi la Senat. Ce se schimbă

Senat
Senat

Modificarea Cpp ca urmare a deciziei CCR şi OUG 90/2018 se află luni, pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Modificările aduse Codului de procedură penală ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale şi Ordonanţa de urgenţă 90/2018 cu privire la Secţia pentru infracţiunile din Justiţie vor fi supuse luni dezbaterii şi votului în plenul Senatului, potrivit site-ului instituţiei. Comisia parlamentară specială pe domeniul justiţiei a adoptat, săptămâna trecută, modificările aduse Codului de procedură penală ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, una dintre acestea fiind eliminarea sintagmei 'indicii temeinice' în cazul punerii în mişcare a acţiunii penale.

Conform noului text, acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care rezultă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există cazuri care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acesteia. În forma contestată la CCR, textul prevede că acţiunea penală se pune în mişcare în cazul în care există probe din care rezultă 'indicii temeinice' privind infracţiunea, iar forma în vigoare a Codului de procedură penală se face referire la 'presupunere rezonabilă'. Opoziţia propusese să se revină la conceptul actual din lege, cel de 'presupunere rezonabilă', însă a fost adoptat amendamentul propus de PSD şi ALDE.

Probe rezultate în urma perchezițiilor

Comisia a modificat şi prevederile în ceea ce priveşte condiţiile în care se dispune percheziţia. Potrivit articolului 171 referitor la probe reformulat în comisie, obiectele, înscrisurile sau datele informatice predate sau ridicate silit vor fi folosite ca mijloace de probă numai în cauza în care s-a dispus, prin ordonanţă a procurorului sau încheiere a instanţei, predarea şi, respectiv, ridicarea silită a acestora. În măsura în care se constată că obiectele, înscrisurile sau datele informatice predate sau ridicate silit, după caz, nu au legătură cu cauza în care au fost solicitate, vor fi restituite persoanelor fizice sau juridice din posesia cărora au fost ridicate în termen de maxim 2 luni de la predare, respectiv, ridicare silită. Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a declarat că au fost operate toate modificările cerute de CCR.

Legea pentru modificarea şi completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedură penala, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară va fi reexaminată de Senat ca urmare a deciziei CCR, în calitate de primă cameră sesizată. De asemenea, Comisia pentru elaborarea legilor Justiţiei a dat raport de admitere pentru OUG 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel