Parlamentul Republicii Moldova a votat, cu majoritate simplă, în prima lectură, modificarea Constituţiei pentru introducerea sintagmei "integrare europeană' în textul legii fundamentale, informează joi Radio Chişinău.
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a propus votarea şi în a doua lectură, cu majoritate lărgită, însă Partidul Liberal (PL) a cerut o pauză.
Proiectul vizează includerea unor prevederi, dar şi a unui articol nou în Constituţie care să stabilească faptul că integrarea europeană este obiectivul strategic de dezvoltare al Republicii Moldova.
Modificarea Constituţiei se votează în prima lectură cu majoritate simplă, iar în cea de a doua - cu 2/3 din numărul total al deputaţilor.
Votul ar fi trebuit să aibă loc săptămâna trecută, însă a fost amânat după ce deputaţii socialişti şi liberal-democraţi au părăsit sala de şedinţă, iar liberalii au avertizat că o vor face înainte de supunerea proiectului la vot.
Modelul european de dezvoltare
Candu, cel care a prezentat proiectul în parlament, susţine că modelul european de dezvoltare este cel mai bun pentru Republica Moldova, iar includerea în Legea Supremă a integrării europene ca obiectiv strategic va avea un puternic mesaj politic, dar şi juridic.
Partidele pro-europene de opoziţie - Partidul Democrat Liberal (PLDM) şi Partidul Liberal (PL) - au cerut anterior ca odată cu acest proiect să fie votată şi o altă propunere de modificare a Constituţiei, privind redenumirea limbii oficiale din 'moldovenească', cum este în prezent, în română. În plus, cele două formaţiuni califică iniţiativa guvernării drept o încercare de a-şi reabilita imaginea în faţa instituţiilor europene şi a alegătorilor pro-europeni din Republica Moldova, pentru a se menţine la putere.
Referendum
La rândul lor, socialiştii consideră că pentru modificarea Constituţiei în privinţa vectorului extern ar fi necesară organizarea unui referendum, fiind încălcate drepturile euroscepticilor.
De asemenea, mai mulţi deputaţi au invocat derapajele antidemocratice ale actualei guvernări, în contradicţie cu principiile şi valorile europene, subliniind în acest sens criticile şi îngrijorările exprimate într-un raport aprobat recent de Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci