EXCLUSIV  Modificarea datei Paștilor. Sociolog: Schimbarea nu e doar într-o direcție / „Aș face o petiție să mute japonezii sărbătoarea cireșilor înfloriți” / video

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Alfred Bulai, Conferențiar Universitar Doctor Prodecan al Facultății de Științe Politice, a fost invitat la emisiunea „Nod în papură”, de la DC News, unde a vorbit despre schimbarea datei Paștilor. 

Subiectul schimbării datei Paștilor a fost unul despre care s-a tot vorbit în ultima perioadă. Invitatul emisiunii, Alfred Bulai, a dezbătut acest subiect alături de Val Vâlcu. 

„Aș face o petiție să mute japonezii sărbătoarea cireșilor înfloriți, toamna, pentru că e atât de frumos Oktoberfest, ar trebui să fie simultan.”, a spus Val Vâlcu. 

„Și n-au decât să apeleze la ingineria genetică să înflorească și în octombrie, sau măcar de două ori pe an. Bisericile s-au certat de 1000 de ani și s-au trezit niște intelectuali să sugereze... .", a spus Alfred Bulai.

„Obedient, să fim noi ca ei. A și zis un teolog, de ce să nu fie ceilalți ca noi?”, a spus Val Vâlcu. 

„Este adevărat că datorită exportului de oameni din est, ortodocși, Europa e plină de emigranți de toate religiile, de toate etniile. Deosebirea dintre musulmani, budiști și catolici e uriașă, dar deosebirea din ortodocși și catolici nu e așa mare. Și mai mult ca sigur noi vom exporta, pentru că e haioasă povestea cu ouăle. De ce n-ar face și francezul sau italianul catolic? Nu e imposibil." , a spus Alfred Bulai.

„Eu cred că o face pentru că vin și ouă roșii sunt și prin Occident”, a spus Val Vâlcu. 

Împrumuturile culturale sunt întotdeauna în toate direcțiile

 

„Diferitele obiceiuri care aparțin de fapt unei religii, dacă au ceva logic și sunt haioase și interesante, sunt preluate. Așa cred că a fost preluată și povestea cu iepurele (n.r. iepurașul de Paști), nu știu cine l-a adus acolo. A apărut formula „îți aduce iepurașul de Paște”. De Paște nu se aducea nimic la origine  pentru că e o sărbătoare a Învierii, deci nu sunt cadouri de făcut, dar marketingul a zis că e păcat să nu faci un cadou de Paște, ca și de Crăciun, ca de orice sărbătoare. Aceste împrumuturi trec dincolo de ce vrea biserica și atunci migrația și migranții fac transferuri culturale. Românul se duce și la sărbătorile catolice că sunt grandioase, e greu să le evite. Va avea și el liber când au ceilalți sărbătorile, nu au cum să iasă din tipar.

Zicea cineva, care a stat vreo 20 de ani în Spania, că atunci când a ajuns în acel orășel de lângă Madrid, el cu un prieten au fost primii români. Când îmi povestea încă erau coride și se mâncau mici. S-au dus mulți și spaniolul a zis că e bun și ce avem noi. Împrumuturile culturale sunt întotdeauna în toate direcțiile. Dacă neamțul era cinstit, crede-mă că s-a corupt și el, adică nu există doar într-o direcție schimbarea.”, a spus Alfred Bulai. 

„De neamț nu știu, dar de austriacul din sistemul sanitar, ți-o garantez.", a spus Val Vâlcu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel