Guvernul a aprobat ordonanța care prevede modificarea legii minelor. Noile reglementări au în vizor redeschiderea exploatărilor miniere neenergetice.
Radu Oprea, Ministrul Economiei, a anunțat că Guvernul a aprobat în cursul zilei de vineri ordonanța care prevede modificarea legii minelor prin care se reglementează redeschiderea exploatărilor miniere neenergetice. Acesta a precizat că prevederile nu se referă la Roșia Montană, scrie TVRInfo.
„Astăzi am aprobat proiectul care se referă la legea minelor, la materialele neenergetice şi fac această precizare pentru că se referă doar la cele neenergetice, pentru că avem un Regulament european 2024/1252 al Parlamentului European şi al Consiliului – este din data de 11 aprilie 2024 şi instituie un cadru pentru asigurare aprovizionării sigure şi durabile cu materii prime critice şi modifică o sumedenie de regulamente europene. Am transpus în legea din România această posibilitate de a exploata materialele critice, cu un accent deosebit pe iazuri şi pe halde”, a declarat Radu Oprea.
Ministrul a menționat că europarlamentarii României, membri ai comisiei de specialitate din Parlamentul European, au decis hotărârea acestui amendament în așa fel încât să existe posibilitatea exploatării din iazuri și halde a materialelor importante pentru economia țării noastre și pentru economia UE.
„În acelaşi timp, am venit cu precizări referitoare la partea de posibilitate de valorificare a golurilor miniere din saline de către Compania Naţională Salrom, astfel încât, din punct de vedere turistic, medical, să poată fi făcute investiţii”, a mai adăugat ministrul.
Există posibilitatea de redeschidere a mineritului pentru materialele critice, însă cu o condiție esențială, aceea ca membrii comunităților locale să fie implicați în această activitate. Oprea a specificat că dacă toate condițiile mai sus menționate sunt îndeplinite dar și dacă există tehnologii prietenoase cu mediul, mineritul din România în domeniul acesta poate reîncepe.
Ministrul Economiei a mai subliniat, de altfel, că modificările nu au nicio implicare asupra proiectului Roșia Montană. Sunt vizate iazurile și haldele de pe tot teritoriul României.
„Licenţele nu sunt în responsabilitatea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, drept urmare, această lege nu modifică nimic din ceea ce a fost decis referitor la Roşia Montană. Ştim foarte bine că acolo unde există, spre exemplu, aur, există şi alte metale rare.
Nu ştim astăzi în ce concentraţie, în ce cantitate, dar prin noua lege putem să facem analize, să verificăm, să vedem ce concentraţii sunt acolo, dacă prezintă interes şi există tehnologii noi care să nu fie poluante şi încep să fie astfel de tehnologii în piaţa globală, cu acordul comunităţilor locale, rezolvând o problemă de mediu, pentru că astăzi iazurile sunt o astfel de problemă, în marea lor majoritate, eu cred că poate să fie una dintre soluţiile bune.
Am venit cu acest cadru legislativ ca să dăm această posibilitate. Dacă toate condiţiile despre care vorbeam mai devreme sunt îndeplinite, atunci cu certitudine vom avea o astfel de exploatare minieră în România”, a declarat Radu Oprea.
Printr-un comunicat al Guvernului se specifică faptul că modificările introduse prin Ordonanța de Urgență aprobată au în vizor redeschiderea exploatărilor miniere neenergetice, valorificarea golurilor miniere din saline și continuarea activităților miniere pentru societățile în insolvență, în scopuri medicale sau turistice.
„Concret, se instituie posibilitatea continuării activităţii miniere pentru societăţile aflate în procedură de insolvenţă, prin păstrarea licenţei în cadrul unui program de reorganizare, dar şi posibilitatea dezvoltării şi valorificării golurilor miniere din saline care pot fi utilizate din punct de vedere turistic sau medical”, se arată în sursa citată.
„Măsura de redeschidere a unor mine cu activitatea sistată prin hotărâri ale Guvernului descarcă parţial sau total statul român de cheltuieli pentru ecologizare, cu posibil impact transfrontalier, cheltuielile cu protecţia mediului, care au ca scop final redarea unor mari suprafeţe de teren în circuitul economic şi tot ceea ce înseamnă regenerarea socio-economică a comunităţilor învecinate, reintegrarea peisagistică a zonelor şi refacerea bio-diversităţii sunt transferate către agenţii economici care vor face exploatarea”, a mai precizat Guvernul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu