Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de promulgare a actului normativ care modifică şi completează Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor.
Legea, iniţiată de Guvern, stipulează că 'prevederile nu se aplică operaţiunilor cu arme şi muniţii efectuate de către instituţiile publice cu atribuţii în domeniul apărării, siguranţei naţionale şi ordinii publice şi operaţiunilor ce au ca destinatar final aceste instituţii'. 'Prevederile prezentei legi nu se aplică nici în cazul transferurilor reglementate de OUG nr. 158/1999 privind regimul exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare', se mai arată în actul normativ.
Autorizaţia de eliberare a armelor letale se emite, conform legii, celor care 'deţin calitatea impusă de lege, atestată prin prezentarea documentelor stabilite în prezenta lege, în funcţie de destinaţia armelor, şi nu au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu executare, pentru infracţiuni comise cu intenţie, nu sunt inculpate în cauze penale pentru fapte săvârşite cu intenţie, nu prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor'.
Valabilitatea permisului de armă se prelungeşte de către structura de poliţie competentă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul, reşedinţa sau, după caz, locul de rezidenţă titularul dreptului, dacă acesta îndeplineşte condiţiile legii. 'Deţinerea, portul sau folosirea armelor şi muniţiilor înscrise în permisul de armă, ulterior expirării termenului de valabilitate al acestuia, este interzisă. Prin excepţie, titularul dreptului de deţinere sau, după caz, de port şi folosire a armelor şi muniţiilor are dreptul de a deţine şi purta o singură dată armele şi muniţia înscrise în permisul de armă cu scopul exclusiv de a le depune la un armurier autorizat în vederea depozitării ori înstrăinării, într-o perioadă de maximum 30 zile de la data expirării valabilităţii permisului de armă', se arată în lege.
Actul normativ prevede şi că deţinătorii de arme pot avea maximum 100 de cartuşe cu glonţ şi 50 de cartuşe fără proiectil, pentru fiecare armă, iar în cazul armelor de vânătoare - 500 de cartuşe pentru câte o singură armă de fiecare calibru, dintre cele pentru care are dreptul de port şi folosire. În iulie, şeful statului a sesizat la CCR această lege.
El invoca în sesizare că Guvernul nu a solicitat avizul CSAT, fiind vorba de un proiect privind securitatea naţională şi că a fost încălcat principiul bicameralismului. CCR a respins în septembrie sesizarea de neconstituţionalitate., informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News