Klaus Iohannis a promulgat, luni, o serie de decrete, printre care și cel privind promulgarea modificărilor aduse Legii venitului minim garantat.
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 7 iunie 2021, următoarele decrete:
Decret privind promulgarea Legii pentru instituirea Zilei Românității Balcanice (PL-x 45/17.02.2020);
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2007 privind instituțiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfășurarea activității de impresariat artistic (PL-x 53/01.02.2021);
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat (PL-x 265/13.05.2020);
Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Piteşti a doamnei Raluca-Elena Diaconu – pensionare, la data de 10 iunie 2021.
Iată care sunt modificările aduse legii:
Art. I. ‒ Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 401 din 20 iulie 2001, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează, după cum urmează:
1. După articolul 27 se introduce un nou articol, art. 271, cu următorul cuprins:
„Art. 271. ‒ (1) Guvernul, la propunerea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, poate acorda ajutoare de urgenţă, în bani sau în natură, familiilor sau persoanelor care se află în situaţii de necesitate cauzate de calamităţi naturale, incendii, accidente, epidemii, epizootii, precum şi pentru alte situaţii deosebite determinate de starea de sănătate ori altor cauze care pot conduce la apariţia sau sporirea riscului de excluziune socială, precum şi în alte situaţii stabilite prin hotărâre a Guvernului; hotărârea va cuprinde şi metodologia de acordare a ajutoarelor de urgenţă.
(2) Fondurile necesare pentru plata ajutorului de urgenţă acordat de Guvern, prevăzut la alin. (1), se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
(3) Ajutoarele de urgenţă acordate potrivit alin. (1) nu sunt supuse impozitului pe venit şi nu se iau în considerare la stabilirea altor drepturi de asistenţă socială acordate de la bugetul de stat.”
2. Articolul 28 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 28. ‒ (1) Primarii pot dispune acordarea de ajutoare de urgenţă, în bani sau în natură, familiilor sau persoanelor care se află în situaţii de necesitate apărute ca urmare a unor calamităţi naturale, incendii, accidente, epidemii, epizootii, precum şi în alte situaţii deosebite care pot duce la apariţia sau sporirea riscului de excluziune socială, inclusiv în caz de deces în ţară sau în străinătate, stabilite prin hotărâre a consiliului local, care va cuprinde şi procedura şi/sau condiţiile de acordare.
(2) Propunerea de acordare a ajutoarelor de urgenţă are la bază cererea şi declaraţia pe propria răspundere a unui membru de familie sau a persoanei singure, precum şi ancheta socială prin care se certifică existenţa situaţiilor de necesitate ori, după caz, a situaţiilor deosebite în care se află familiile sau persoanele singure.
(3) În cazul decesului unei persoane din familia beneficiară de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social, primarii pot dispune acordarea unui ajutor reprezentând o parte din cheltuielile cu înmormântarea. Ajutorul se acordă unei singure persoane, care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul în condiţiile dreptului comun sau, în lipsa acestuia, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile cu înmormântarea.
(4) Ajutoarele de urgenţă acordate în temeiul alin. (1) nu se iau în considerare la stabilirea altor drepturi de asistenţă socială acordate de la bugetul local.
(5) Fondurile necesare pentru plata ajutoarelor prevăzute la alin. (1) şi (3) se suportă din bugetul local și pot fi acordate şi în completarea celor prevăzute la art. 271.”
Documentul poate fi studiat aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News