Modificarea legilor justiţiei, în atenţia Comisiei de la Veneţia

Modificările legilor justiţiei din România au fost prezentate în Comisia de la Veneţia.

Alegeri prezidentiale 2024

Modificarea legilor justiţiei din România a reprezentat unul dintre punctele aflate pe agenda sesiunii plenare din 22-23 iunie a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, mai cunoscută sub numele Comisia de la Veneţia, care a avut un schimb de opinii cu Florin Iordache, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru amendarea legilor justiţiei, şi cu Bogdan Dima, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, relevă site-ul instituţiei venice.coe.int.

Comisia de la Veneţia - organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional - a fost informată cu privire la stadiul proiectul de aviz asupra proiectului de lege referitor la puterea judecătorească din România şi a autorizat raportorii să pregătească un aviz preliminar care va fi trimis autorităţilor în luna iulie a acestui an, după consultări cu Biroul comisiei şi cu preşedintele Subcomisiei privind puterea judecătorească.

Vizita în România

Membrii Comisiei de la Veneţia au efectuat în 11-12 iunie o vizită în România, ocazie cu care au avut un schimb de opinii în legătură cu cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei.

Experţii internaţionali s-au întâlnit cu preşedintele României şi au avut întrevederi la Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, Parchetul General, Direcţia Naţională Anticorupţie, Consiliul Superior al Magistraturii. Totodată, au purtat discuţii cu reprezentanţi ai Parlamentului, inclusiv ai Comisiei parlamentare speciale pentru amendarea legilor justiţiei.

Atât preşedintele, cât şi Comitetul de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au solicitat opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la cele trei proiecte de modificare a legii referitoare la organizarea judiciară, a legii privind Consiliul Superior al Magistraturii şi a legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Vezi şi: Legile Justiţiei, Comisia de la Veneţia. Iohannis: Este extrem de necesar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel