Modificări Cod penal. Gorghiu: "Simulacru de transpunere a directivelor". Ce va face PNL

Gorghiu anunţă că PNL va contesta la CCR modificările aduse Codului penal, precizând că a fost un simulacru de transpunere a directivelor.

Alegeri prezidentiale 2024

"O să contestăm la Curtea Constituţională evident toate aceste modificări, mâine va fi pe ordinea de zi a plenului Senatului, fără să avem un raport cu cinci zile înainte (...). Discuţia e mult mai amplă şi e vorba de schimbarea paradigmei - a pune în centrul atenţiei infractorul şi nu victima, cum era până acum. De altfel, a fost un simulacru de transpunere a directivelor. Niciuna dintre directivele pe care le-a invocat PSD-ALDE, în transpunerea lor în Codul penal, nu a fost riguros transpusă, s-au dezincriminat foarte multe infracţiuni în momentul acesta sau s-a îndulcit textul anumitor infracţiuni care evident erau de interes pentru liderii PSD-ALDE. Pe mine mă deranjează de la procedură până la fondul discuţiei de astăzi şi de săptămânile trecute că în realitate n-am vizat îmbunătăţirea Codurilor, nu s-a aşteptat avizul Comisiei de la Veneţia (...), interesul acestui Guvern pentru Codul penal s-a văzut prin absenţa constantă a ministrului Justiţiei de la dezbateri, astăzi motivându-se de către preşedintele comisiei că e în concediu, unde altundeva, deci sunt nişte aspecte care ar trebui să ne deranjeze profund pe toţi, ca cetăţeni ai României, trecând peste faptul că domnul Dragnea deschide astăzi şampania pentru a sărbători multiplele facilităţi pe care PSD-ALDE le generează prin acest Cod penal", a precizat senatorul PNL Alina Gorghiu.

"Politica penală este cel puţin pe alocuri praf"

În context, deputatul liberal Cătălin Predoiu a afirmat că, dacă aceste modificări vor trece de Parlament şi vor deveni lege, "politica penală este cel puţin pe alocuri praf".

"Siguranţa cetăţeanului va fi praf, dosarele în curs - praf şi de aceea eu cred că nu greşesc dacă spun că până când această majoritate toxică PSD-ALDE-UDMR nu se face praf în Parlament România este în pericol", a arătat Predoiu.

Şi senatorul liberal Iulia Scântei a criticat raportul de admitere a modificărilor aduse la Codul penal.

"Eliminarea terţilor din categoria beneficiarilor de foloase în urma săvârşirii unor fapte reprezentând abuz în serviciu vor fi clasate, iar cele care se află pe rolul instanţelor judecătoreşti vor duce la achitări. Acest lucru îl confirmă, de altfel, în cursul zilei de astăzi şi DNA, care pentru circa 15 - 20 de dosare de abuz în serviciu înregistrate în anul 2017 vor opera clasări întrucât niciunul dintre beneficiarii acelor fapte, care fac obiectul acelor dosare deja înregistrate şi unele chiar pe rolul unor instanţe judecătoreşti, niciunul nu se încadrează în lista limitativă aprobată astăzi prin amendament, toţi beneficiarii fiind terţe persoane, nefiind rude cu făptuitorul, nefiind încadraţi în categoria de rude sau afin până la gradul doi inclusiv. Deci achitări şi clasări - asta urmează să se producă în urma adoptării acestui amendament", a menţionat Scântei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel