Modificări grele în justiție: Ce se întâmplă cu completul de cinci judecători de la ICCJ

Comisia Juridică a Camerei Deputaților are astăzi în dezbatere pe ordinea de zi un proiect pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară. Propunerea inițiată de către deputatul PSD Marius Manolache a primit aviz negativ din partea Guvernului, dar a fost avizată favorabil de Consiliul Legislativ.

UPDATE: Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat aviz negativ. Este prima cameră sesizată. 

UPDATE: Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că nu susține inițiativa de desființare a completului de cinci judecători de la ICCJ. El a opinat că această propunere nu reprezintă o idee bună.

Totodată, Liviu Dragnea a precizat că Marius Manolache nu s-a consultat nici cu grupurile parlamentare, nici cu Partidul, cu privire la această inițiativă legislativă.

--------------------------

Știrea inițială:

Potrivit proiectului de lege, completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție nu va mai putea da sentințe mai grele decât cele din prima instanță, scrie digi24.ro.

De asemenea, propunerea vizează înfiinţarea unui secţii speciale în cadrul Parchetului General, care să poată ancheta magistraţii care încalcă legea.

Iată prevederile care ar urma să fie făcute Legii 304/2004, potrivit respectivului proiect de lege:

Expunerea de motive a proiectului poate fi citită aici.

Citește și: Klaus Iohannis a eliberat din funcție mai mulți judecători și procurori


În prezent, cele două articole din Legea 204/2004, modificate în repetate rânduri de-a lungul timpului, au următoarea formă, potrivit avocatura.com:

Art. 24. - Completele de 5 judecatori solutioneaza recursurile si cererile in cauzele judecate in prima instanta de Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si judeca si alte cauze date in competenta lor prin lege, precum si ca instanta disciplinara.
 
Art. 241. - Completul de 5 judecatori examineaza admisibilitatea recursului in camera de consiliu, fara citarea partilor. In cazul in care constata ca cererea de recurs este formulata impotriva unei hotarari care nu este supusa niciunei cai de atac, a unei incheieri care nu se ataca decat odata cu fondul, a unei hotarari pronuntate in recurs sau in contestatie in anulare, dispune, prin incheiere, respingerea cererii ca inadmisibila.
 
Art. 75. - (1) Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie are in structura sectii conduse de procurori sefi, care pot fi ajutati de adjuncti. In cadrul sectiilor pot functiona servicii si birouri conduse de procurori sefi.
 
(2) In cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie functioneaza Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, ca structura specializata in combaterea criminalitatii organizate si terorismului.
 
(3) Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism se incadreaza cu procurori numiti prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, in limita posturilor prevazute in statul de functii, aprobat potrivit legii.
 
(4) Pentru a fi numiti in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism procurorii trebuie sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, o vechime de cel putin 6 ani in functia de procuror sau judecator si sa fi fost declarati admisi in urma interviului organizat de comisia constituita in acest scop.
 
(5) La interviu poate participa orice procuror care indeplineste conditiile prevazute la alin. (4).
 
(6) Interviul consta in verificarea pregatirii profesionale, a capacitatii de a lua decizii si de a-si asuma raspunderea, rezistentei la stres, precum si altor calitati specifice.
 
(7) La evaluarea candidatilor, vor fi avute in vedere si activitatea desfasurata de procurori, cunoasterea unei limbi straine si cunostintele de operare pe calculator.
 
(8) Comisia prevazuta la alin. (4) este numita prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, si este formata din 3 procurori din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Din comisie pot face parte si specialisti in psihologie, resurse umane si alte domenii.
 
(9) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie evalueaza, anual, rezultatele obtinute de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.
 
(10) Procurorii numiti in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism pot fi revocati prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei sau in cazul aplicarii unei sanctiuni disciplinare.
 
(11) La data incetarii activitatii in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism procurorul revine la parchetul de unde provine sau la alt parchet unde are dreptul sa functioneze potrivit legii.
 
(111) De la data revenirii la parchetul de unde provin sau la alt parchet unde au dreptul sa functioneze potrivit legii, procurorii care au activat in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism isi redobandesc gradul profesional de executie si salarizarea corespunzatoare acestuia avute anterior sau pe cele dobandite ca urmare a promovarii, in conditiile legii, in timpul desfasurarii activitatii in cadrul acestei directiei.
 
(12) Atributiile, competenta, structura, organizarea si functionarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism sunt stabilite prin lege speciala.
 
(13) Dispozitiile art. 48 alin. (10) si (11) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata*), se aplica in mod corespunzator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel