Codul Rutier, modificat: Amenzi pe baza înregistrărilor audio-video. Șoferii, testați când au sticle sau recipiente "suspecte" în mașină. Punctul de amendă, neatins

Facebook Poliţia Română
Facebook Poliţia Română

Polițiștii de circulație vor fi împuterniciți să solicite efectuarea testelor pentru substanțe narcotice sau băuturi alcoolice șoferilor, în cazul în care vehiculul conține recipiente care indică semne de consum, iar amenzile vor putea fi aplicate și pe baza înregistrărilor audio-video.

Dacă un ofițer de poliție găsește într-un autovehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice sau substanțe cu efecte psihoactive, acesta va trebui să efectueze testarea șoferilor. Semnătura unui martor și întocmirea procesului-verbal nu vor mai fi necesare în cazul în care contravenția este înregistrată audio-video, iar sancțiunile vor fi aplicate pe baza acestor înregistrări, inclusiv pentru ceilalți conducători auto.

Schimbările aduse în legislația rutieră survin într-un moment social recent, marcat de creșterea consumului de droguri și a noilor substanțe psihoactive în rândul populației, dar și de proliferarea cazurilor în care vehiculele sunt conduse sub influența acestor substanțe.

Conform unei ordonanțe de urgență recent adoptate de Guvern, permisul de conducere sau documentele înlocuitoare pot fi confiscate și în alte situații în care se constată consum de alcool sau droguri. Această inițiativă include și noi reguli referitoare la verificarea asigurării, precum și la procedurile de înmatriculare sau radiere a vehiculelor.

Principalele modificări din noul Cod Rutier

Se impune ca polițistul să efectueze testarea șoferilor în diverse circumstanțe, cum ar fi identificarea, în timpul unui control rutier, a recipientelor ce indică consum de alcool sau de substanțe cu potențial psihoactiv, sau în cazul în care conducătorul auto este înregistrat în evidențele poliției cu referiri la traficul de droguri sau consumul de substanțe psihoactive sau băuturi alcoolice.

Agenții de poliție vor avea posibilitatea să utilizeze echipamentele fixe de supraveghere a traficului ale autorităților locale pentru identificarea și sancționarea șoferilor care comit abateri grave. Polițistul de circulație va avea posibilitatea să constate diverse încălcări utilizând înregistrările audio-video sau video realizate de către alți participanți la trafic.

În situațiile în care evenimentele sunt captate prin utilizarea dispozitivelor audio-video de către agenții de contravenții, nu va mai fi obligatorie prezența unei semnături de martor pe procesul-verbal. De asemenea, atunci când incidentul este înregistrat prin mijloace audio-video, nu va mai fi necesară comunicarea ulterioară a actului constatator sau afișarea procesului verbal.

Nu se mai poate da avertisment pentru conducerea sub influența alcoolului, având în vedere consecințele ce se pot produce în cazul săvârșirii unor astfel de fapte.

În cazul în care înmatricularea unui vehicul a fost suspendată continuu timp de 9 luni sau pentru o perioadă de 3 ani fără întrerupere, vehiculul va fi radiat automat din registrul auto, cu excepția vehiculelor considerate de interes istoric.

Determinarea prezenței substanțelor psihoactive în organism se va realiza în instituțiile medico-legale, precum și în laboratoarele specializate ale Poliției Române, care sunt acreditate în acest sens, sau în spitalele autorizate pentru efectuarea acestor teste.

În contrast, cu toate acestea, nu va crește cuantumul amenzii de la 1 iulie, în ciuda creșterii salariului minim pe economie. În ședința recentă a Guvernului din luna iunie, administrația a decis să mențină nemodificat cuantumul amenzii, la suma actuală de 165 de lei, reprezentând 5% din salariul minim brut. Cuantumul acestuia ar fi urcat la 185 de lei odată cu majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 iulie, conform Profit.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel