Europarlamentarul Renate Weber atrage atenția asupra faptului că în această săptămână va ajunge la vot în plenul Parlamentului European, o lege care ar putea schimba definitiv internetul așa cum îl știm astăzi în Europa.
Renate Weber avertizează că restricțiile ar putea lovi puternic în utilizatorii europeni de interne.
Iată mesajul europarlamentarului:
Saptamana aceasta va ajunge la vot in Plenul Parlamentului European Directiva privind drepturile de autor pe piata digitala unica. Mai exact, vom vota cu privire la acordarea sau nu a unui mandat de negociere intre Comisia juridica a PE, Consiliul Uniunii si Comisia Europeana. Textul de pornire pentru Parlament fiind cel votat acum zece zile de Comisia Juridica. Un text mult imbunatatit fata de propunerea intiala a Comisiei Europene. Si totusi...
"Nu vei mai putea uploada aproape nimic"
In primul rand vreau sa subliniez ca, in opinia mea, libertatea in raport cu internetul nu inseamna ca tot ce e continut de internet trebuie sa fie gratuit. Sunt de acord cu protectia drepturilor de autor si cu faptul ca platformele online trebuie sa gaseasca formule prin care autorii, artistii in general sa fie protejati si platiti in mod adecvat pentru utilizarea operelor. Problema e ca formularea actuala a art. 13 nu reuseste un just echilibru intre respectarea drepturilor de autor si obligatiile impuse platformelor online. Dar mai ales, ceea ce lipseste din acest articol este protectia utilizatorilor individuali (end users). Pentru a se conforma cerintelor din art. 13 platformele online vor fi obligate sa introduca filtrarea automata a continutului online, asta inseamnand inclusiv afectarea oricarei uploadari, oricat de nevinovata ar fi ea. Frankfurter Algemeine Zeitung a rezumat cel mai bine: uploadarea, urcarea unui video pe YouTube, sau pe Twitter, de la aniversarea unui copil va deveni imposiba daca in fundal canta Beyonce. Aceste instrumente automate nu pot nici macar sa fie conforme cu directiva privind drepturile de autor care prevede exceptii in cazul parodiilor, al criticilor, etc.
"Reguli doar pentru europeni?"
Dar trebuie sa precizez ca de fapt uploadarea devine imposibila daca utilizatorul este european. Vad din nou aici tipul de abordare care a fost folosit in cazul ACTA: impunem reguli cat mai stricte pentru europeni in vreme ce utilizatori de pe alte continente vor face in continuare ce vor dori. Nu pot fi de acord cu asa ceva, mai ales ca de data asta ar fi vorba inclusiv de sanctionarea unor comportamente complet nevinovate sau de sanctionarea creativitatatii utilizatorilor individuali europeni. Asadar, voi vota impotriva unui mandat care sa permita inceperea negocierilor, insa acest lucru nu va fi suficient. Nicio dezbatere in Plenul PE, chiar daca ea e un instrumemt democratic in procedura legislativa, nu este momentan de ajuns. E nevoie de un nou text care sa rezolve toate aceste probleme care sa gaseasca un just echilibru intre libertatea utilizatorilor de internet de a uploada, cu protejarea drepturilor de autor si respectarea dreptului utilizatorilor europeni de internet de a se exprima liber, comparativ cu utilizatorii de internet de pe alte continente," se arată în mesajul lui Renate Weber.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu