Modificările Meta riscă să declanșeze un conflict cu UE și Marea Britanie, avertizează experții

Reuters Marketplace
Reuters Marketplace

Politicienii critică decizia lui Mark Zuckerberg de a renunța la verificatorii de fapte, afectând Facebook, Instagram și Threads.

Schimbările majore în felul de moderare a platformelor sociale ale Meta au pus compania tech pe un curs de coliziune cu legislatorii din Marea Britanie și Uniunea Europeană, au spus experți și figuri politice.

Legislatori din Bruxelles și Londra au criticat decizia lui Mark Zuckerberg de a "elimina verificatorii de fapte" (fact checkers) din SUA pentru Facebook, Instagram și Threads, unii dintre ei calificând-o drept „destul de înfricoșătoare”.

"Faptul că Meta elimină toți verificatorii de fapte [din SUA] este îngrijorător"

Modificările aduse politicii globale a Meta privind conținutul de ură includ acum permisiunea ca utilizatorii să se refere la persoanele transgen a ca „acesta/aceasta”, cu ghiduri care precizează: „Permitem afirmațiile despre boala mentală sau anormalitatea legate de gen sau orientare sexuală”.

Chi Onwurah, deputat din partea Partidului Laburist și președinte al comisiei pentru știință și tehnologie din Camera Comunelor, care investighează modul în care dezinformarea online a alimentat revoltele din vara trecută, a spus că decizia lui Zuckerberg de a înlocui verificatorii profesioniști cu utilizatori care să monitorizeze exactitatea postărilor este „îngrijorătoare” și „destul de înfricoșătoare”.

„Faptul că Meta elimină toți verificatorii de fapte [din SUA] este îngrijorător… oamenii au dreptul să fie protejați de efectele dăunătoare ale dezinformării,” a spus ea. „Faptul că Zuckerberg a spus că urmează exemplul X trebuie să ridice semne de întrebare, având în vedere cum X este o platformă pentru dezinformare într-o măsură mult mai mare decât Facebook.”

Meta a spus că se va baza pe utilizatorii rețelelor sociale pentru a verifica postările între ei într-un sistem de „note comunitare” similar cu cel adoptat de Elon Musk pe X. Aceasta a generat îngrijorări legate de dezinformarea provenind din SUA pe teme precum alegeri, sănătate, pandemii și conflicte armate, care ajung în fluxurile digitale din întreaga lume, acolo unde Meta are mai mult de trei miliarde de utilizatori.

Miercuri, jurnalista americană-filipineză Maria Ressa, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a prezis „timpuri extrem de periculoase” pentru jurnalism, democrație și utilizatorii rețelelor sociale. Ea s-a confruntat cu acuzații penale după ce a publicat articole critice la adresa fostului președinte filipinez Rodrigo Duterte. Ea a spus că Meta va „permite ca minciunile, furia, frica și ura să infecteze fiecare persoană de pe platformă”.

Zuckerberg se adaptează la viitoarea președinție a lui Donald Trump

Decizia Meta, despre care Zuckerberg a spus că reprezintă un răspuns la viitoarea președinție a lui Donald Trump, a stârnit și prognoze potrivit cărora va urma o provocare majoră din partea administrației Trump împotriva unor legi precum Legea privind Siguranța Online.

Fostul ministru al tehnologiei din Marea Britanie, Damian Collins, a spus că o astfel de provocare „probabil va fi lansată prin negocieri comerciale, unde va exista presiune asupra Regatului Unit pentru a accepta standardele americane pentru reglementarea digitală”.

El a adăugat: „Trebuie să rămânem fermi împotriva unor astfel de propuneri, care ar elimina orice șansă pe care o avem de a trage la răspundere conducătorii din tehnologie și de a-i obliga să impună standardele de siguranță pe platformele lor, așa cum sunt prevăzute în legile noastre.”

Un avertizor de integritate de la Meta a spus pentru Guardian: „Sunt extrem de îngrijorat de ceea ce înseamnă acest lucru pentru adolescenți.”

Arturo Béjar, un fost inginer superior a cărui responsabilitate la Meta includea măsuri de siguranță pentru copii, a spus: „Ei vor fi tot mai expuși tuturor categoriilor de conținut de care trebuie protejați.”

Conținutul dăunător, inclusiv materialele violente sau pornografice, ar putea ajunge mai ușor la tinerii utilizatori, a spus Bejar, citând afirmațiile lui Zuckerberg potrivit cărora combaterea „incalcărilor de severitate mai scăzută” se va baza acum pe utilizatori care marchează conținutul înainte ca Meta să intervină.

La Bruxelles, Comisia Europeană a ripostat declarațiilor lui Zuckerberg făcute marți, în care acesta a menționat Europa ca un loc cu „un număr tot mai mare de legi care instituționalizează cenzura” – referindu-se la propria Lege europeană privind Serviciile Digitale, care reglementează conținutul online.

Un purtător de cuvânt al executivului UE a spus: „Refuzăm categoric orice acuzație de cenzură” și că „nimic din Legea privind Serviciile Digitale nu obligă, cere sau solicită unei platforme să elimine conținutul legal.”

Zuckerberg a spus că politica de renunțare la verificatorii de fapte se aplică doar în SUA pentru moment, dar atacul său la adresa Europei a ridicat îngrijorări că ar putea implementa abordarea și în Europa.

Meta se va confrunta cu o supraveghere regulatoare intensă dacă va face acest lucru în Regatul Unit și Uniunea Europeană, a spus Arnav Joshi, un avocat senior în tehnologie la firma de avocatură Clifford Chance.

„Dacă se face o trecere de la verificatorii umani la mai multă automatizare, autoritățile de reglementare vor dori să vadă dovezi ale eficienței acestor schimbări – lucru care s-a dovedit a fi greu de cuantificat și justificat în trecut”, spune avocatul.

Valérie Hayer, eurodeputată și liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a spus: „Uniunea Europeană va rămâne un loc incomod pentru giganții rețelelor sociale, susținând integritatea și independența liberului acces la exprimare și a proceselor democratice. Europa nu va accepta niciodată manipularea și dezinformarea ca standard pentru societate. Prin abandonarea verificării faptelor în SUA, Meta face o greșeală strategică și etică profundă.”

Oliver Marsh, fost consilier la Downing Street și șef al cercetării în domeniul tehnologiei la organizația non-profit Algorithmwatch din Berlin și Zurich, a spus: „Dacă aceste schimbări de politică înseamnă că poți răspândi minciuni care duc la atacuri asupra grupurilor, atunci există un caz în care Meta ar încălca Legea privind Serviciile Digitale a UE. Întrebarea este dacă lui Zuckerberg îi pasă? Deciziile sale – și probabilitatea tot mai mare ca el să refuze să se conformeze vreunei acțiuni de punere în aplicare pentru a-l impresiona pe Trump – ne aduc mai aproape de momentul în care UE va trebui să decidă dacă are puterea să interzică Meta sau cum altfel ar putea să o tragă la răspundere.”

Deși Meta a spus că materialele despre suicid, autovătămare și tulburări alimentare vor fi în continuare considerate „încălcări de severitate mare” și că „vom continua să folosim sistemele automatizate pentru a scana acest tip de conținut de severitate mare”, NSPCC, organizația britanică pentru protecția copiilor, și-a exprimat îngrijorările.

Rani Govender, managerul de politică regulatoare pentru siguranța online a copiilor la NSPCC, a spus: „Meta trebuie să explice cum riscurile de vătămare a copiilor din Marea Britanie nu vor fi crescute prin eliminarea verificatorilor de fapte din SUA și modificările în politicile sale de conținut”, potrivit The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel