Modul banal prin care se pot elimina microplasticele din apă

FOTO: Freepik @razgulyaev_vladi
FOTO: Freepik @razgulyaev_vladi

Cercetătorii au găsit un mod simplu și eficient de a elimina fragmentele minuscule de microplastice, elemente cu impact asupra sănătății microbiomului, dar și a rezistenței la antibiotice.

Cercetătorii au găsit un mijloc simplu și eficient de a elimina fragmentele minuscule de microplastice care pătrund în organism prin intermediul alimentelor și a apei.

O echipă de la Universitatea de Medicină din Guangzhou și de la Universitatea Jinan din China a efectuat teste atât pe apă moale, cât și pe apă dură de la robinet, care este mai bogată în minerale, adăugând nanoplastice și microplastice (NMP) înainte de a fierbe lichidul și de a filtra apoi orice precipitat. În unele cazuri, până la 90% din NMP-uri au fost eliminate prin procesul de fierbere și filtrare, deși eficiența a variat în funcție de tipul de apă. În plus, potrivit cercetătorilor, marele avantaj al acestui procedeu este că majoritatea oamenilor pot face acest lucru folosind ceea ce au deja în bucătărie, deci fără costuri prea mari.

”Această strategie simplă de fierbere a apei poate decontamina NMP-urile din apa de la robinetul gospodăriei și are potențialul de a atenua în mod inofensiv aportul uman de NMP-uri prin consumul de apă”, au scris cercetătorii în lucrarea publicată în Environmental Science & Technology Letters, potrivit Science Alert.

Astfel, conform cercetătorilor, o concentrație mai mare de NMP a fost eliminată din probele de apă dură de la robinet, care formează în mod natural o acumulare de calcar (sau carbonat de calciu) pe măsură ce este încălzită.

Frecvent întâlnită în interiorul ceainicelor de bucătărie, substanța calcaroasă se formează pe suprafața plasticului pe măsură ce schimbările de temperatură forțează carbonatul de calciu să iasă din soluție, prinzând efectiv fragmentele de plastic într-o crustă.

Chiar și în apa moale, unde se dizolvă mai puțin carbonat de calciu, aproximativ un sfert din NMP au fost ”smulse” din apă. Astfel, orice bucățică de plastic încrustată în calcar ar putea fi apoi îndepărtată printr-un filtru simplu, precum sita din oțel inoxidabil folosită pentru a strecura ceaiul, spun cercetătorii.

Plasticul este legat de modificările microbiomului intestinal

”Consumul de apă fiartă pare a fi o strategie viabilă pe termen lung pentru reducerea expunerii globale la NMP-uri. Cu toate acestea, consumul de apă fiartă este adesea considerat o tradiție locală și prevalează doar în câteva regiuni”, scriu cercetătorii.

Echipa de cercetători speră că băutul apei fierte ar putea deveni o practică mai răspândită, pe măsură ce materialele plastice continuă să acapareze lumea.

Deși încă nu se știe cu exactitate cât de dăunător este acest plastic pentru corpul nostru, este clar că nu este cea mai sănătoasă dintre ”gustări”. Plasticul a fost deja legat de modificări ale microbiomului intestinal și de rezistența organismului la antibiotice.

”Rezultatele noastre au ratificat o strategie foarte fezabilă de reducere a expunerii umane la NMP și au pus bazele unor investigații ulterioare cu un număr mult mai mare de eșantioane”, au concluzionat cercetătorii.

Citește și: Particulele de plastic poluează întreaga planetă, inclusiv corpurile noastre. Cât de mare este problema

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel