Un nou studiu sugerează că riscul de moarte timpurie scade dacă practici săptămânal diferite activități.
Ar putea fi o idee bună să ai hobby activ pe măsură ce îmbătrânești: exercițiile regulate, cum ar fi joggingul, înotul sau jocul de tenis, pot reduce riscul de deces din orice cauză la adulții în vârstă, arată un nou studiu.
Cu cât mai mult exercițiu, cu atât mai bine, arată cercetarea, deși chiar și o cantitate mică de activitate este mai bună decât nicio activitate, conform datelor obținute de la 272.550 de adulți cu vârsta cuprinsă între 59 și 82 de ani.
În șapte categorii diferite – alergare, mers pe jos, ciclism, înot, tenis, golf și alte exerciții aerobe – echipa a analizat echivalentul metabolic al orei de activitate (MET), un mod standardizat de măsurare a cantității de energie cheltuită.
„Analiza noastră cuprinzătoare a peste 270.000 de adulți în vârstă cu o medie de 12 ani de urmărire demonstrează beneficiile asociate cu participarea la oricare dintre aceste tipuri de activități fizice în timpul liber pentru reducerea riscului de mortalitate, inclusiv mortalitatea cardiovasculară și prin cancer, în rândul populațiilor mai în vârstă, „, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată.
În toate categoriile a fost observată o reducere cu 13% a riscului de mortalitate din orice cauză, în comparație cu nicio participare la aceste activități. Asta se bazează pe 7,5-15 ore de activitate pe săptămână, cantitatea recomandată de agenția de sănătate din SUA.
Această recomandare echivalează cu 2,5-5 ore de activitate fizică aerobă de intensitate moderată pe săptămână (poate o plimbare rapidă) sau 1,25-2,5 ore de activitate fizică aerobă de intensitate viguroasă pe săptămână.
Cercetătorii au defalcat, de asemenea, rezultatele în funcție de tipul de activitate și cauza decesului. Alergarea, de exemplu, a arătat cea mai mare reducere a riscului de a muri de cancer: o scădere de 19% în medie.
Sporturile cu rachetă sunt deosebit de bune pentru a evita o moarte prematură: statisticile au arătat o reducere cu 16% a riscului pentru toate cauzele și o reducere cu 27% a riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
„Aceste activități necesită o acțiune sincronizată din partea multor mușchi pentru o formă corectă, iar sporturile cu rachetă necesită, de asemenea, coordonare mână-ochi și mișcări intermitente de intensitate foarte mare, care pot îmbunătăți în plus funcționarea fizică”, scriu cercetătorii.
S-a demonstrat că cei care au făcut exerciții mai mult decât numărul recomandat de ore își reduc riscul de mortalitate și mai mult, arată studiul, deși cu randamente descrescătoare pe măsură ce timpul exercițiului crește.
La celălalt capăt al scalei, participanții care nu au îndeplinit numărul recomandat de ore, dar au făcut totuși o anumită activitate, au avut o reducere cu 5% a riscului de mortalitate din toate cauzele, comparativ cu cei care nu au făcut nicio activitate, scrie Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu