Modul în care schimbările climatice ar fi putut duce la apariția COVID-19

Modul în care schimbările climatice ar fi putut duce la apariția COVID-19 / Sursă foto: Pixbay
Modul în care schimbările climatice ar fi putut duce la apariția COVID-19 / Sursă foto: Pixbay

În prezent, câteva indicii timpurii arată că schimbările climatice și cauzele pandemiei de coronavirus pot fi legate prin lilieci.

Liliecii au abilitatea de a trăi cu viruși care afectează alte animale. În timp ce sistemul lor imunitar puternic îi apără - permițându-le să prospere în întreaga lume - este un lucru rău pentru oameni, deoarece poartă acești viruși cu ei oriunde zboară. În prezent, un nou studiu a constatat că, pe măsură ce clima s-a încălzit în ultimul secol, creșterea luminii solare, a dioxidului de carbon și a modificărilor precipitațiilor au transformat tufișurile tropicale din sudul Chinei în savane și păduri, habitatul principal pentru lilieci. Astfel, peste 40 de specii de lilieci s-au relocat. 

„Înțelegerea modului în care s-a modificat distribuția globală a speciilor de lilieci ca urmare a schimbărilor climatice poate fi un pas important în reconstituirea originii focarului COVID-19”, a spus zoologul Robert Beyer de la Universitatea Cambridge.

Schimbările climatice ar fi putut fi cauza COVID-19

Pentru a investiga acest lucru, Beyer și colegii săi au folosit date despre vegetația lumii, temperatura, precipitațiile, acoperirea noroasă și suprafețele de distribuție ale speciilor de lilieci pentru a construi o hartă a distribuției lor la începutul anilor 1900. Apoi au comparat acest lucru cu distribuțiile actuale de specii.

„Pe măsură ce schimbările climatice au modificat habitatele, speciile au părăsit unele zone și s-au mutat în altele - ducându virușii cu ei. Acest lucru nu numai că a modificat regiunile în care sunt prezenți viruși, dar, cel mai probabil, a permis noi interacțiuni între animale și viruși, determinând transmiterea sau evoluția virusurilor mai dăunătoare”, a explicat Beyer.

Trei din patru boli infecțioase emergente la oameni sunt boli zoonotice, care provin de la animale. Pe de altă parte, coronavirusurile alcătuiesc peste o treime din toate virusurile liliecilor. Cele 40 de specii de lilieci care au migrat recent din provincia Yunnan din China transportă peste 100 de tipuri de coronavirusuri. Dovezile genetice sugerează că strămoșul SARS-CoV-2 provine din aceeași regiune, precizează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel