China are moduri „foarte diverse” de a interveni în alegerile din Taiwan, în ianuarie - de la presiunea militară la răspândirea de știri false, fără a exclude manipularea sondajelor de opinie - a declarat, miercuri, un înalt oficial taiwanez de securitate, citat de Reuters.
Înaintea alegerilor, Taiwanul semnalează în mod obișnuit riscul de interferență din partea Beijingului, care revendică insula guvernată democratic ca fiind a sa. China încearcă să influențeze rezultatul către candidații care ar putea fi mai favorabili față de Beijing.
„Modul în care comuniștii chinezi intervin în alegeri este foarte diversificat”, a declarat directorul general al Biroului de Securitate Națională din Taiwan, Tsai Ming-yen, parlamentarilor în timpul unei sesiuni a comisiei parlamentare.
China poate folosi presiunea militară, constrângerea economică sau știrile false pentru a crea o alegere falsă între „război sau pace” în timpul alegerilor, încercând să sperie alegătorii, a spus Tsai.
„Acordăm o atenție deosebită comuniștilor chinezi care cooperează cu companiile de sondaje de opinie și de relații publice pentru posibilitatea de a manipula măsurătorile și de a le emite pentru a interveni în alegeri”, a adăugat el, fără a numi vreo companie.
Biroul de Afaceri din Taiwan al Chinei nu a răspuns la apelurile care solicitau comentarii. China se află în mijlocul sărbătorii sale naționale.
Potrivit sondajelor de opinie, vicepreședintele din Taiwan, William Lai, al Partidului Democrat Progresist, care susține identitatea separată a insulei de China, este favorit pentru a fi următorul președinte.
China îl consideră separatist pe Lai și a respins în mod repetat ofertele de discuții. Lai spune că nu încearcă să schimbe status quo-ul peste strâmtoarea Taiwan și că doar cetățenii își pot decide viitorul.
China a intensificat activitățile militare în jurul Taiwanului de la ultimele alegeri din 2020 și trimite în mod regulat nave de război și luptători în mările și cerurile din apropierea insulei.
Tsai a spus că cele mai recente exerciții din China, în apropiere de Taiwan, care au început luna trecută și au fost descrise de ministrul apărării din Taiwan drept „anormale”, au fost practic aceleași ca cele din anii precedenți în ceea ce privește concentrarea lor, cum ar fi exercițiile de aterizare.
Dar mai multe avioane și nave au fost implicate de această dată și au existat mai multe trageri de antrenament din partea Forței de rachete a Armatei de Eliberare a Poporului (PLARF), care supraveghează rachetele convenționale și nucleare ale Chinei, a adăugat el.
Acest lucru ar putea fi legat de faptul că președintele chinez Xi Jinping încearcă să-și exercite controlul asupra PLARF, a spus Tsai, o ramură a armatei Chinei care a intrat în atenție după ce cei mai înalți lideri ai săi au fost înlocuiți brusc la sfârșitul lunii iulie cu comandanți externi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu