Mohammad Murad a avut un schimb de replici cu Raed Arafat, privind măsurile stricte adoptate în România pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, în cadrul unei emisiuni DC NEWS.
Omul de afaceri Mohammad Murad i-a reproșat secretarului de stat în MAI, Raed Arafat, în timpul dezbaterii "Testarea COVID în România, la un an de la debutul pandemiei", faptul că în vară autoritățile susțineau că litoralul este un focar de infecție cu Sars-Cov-2, lucru care nu ar fi fost dovedit. Restricțiile dure au afectat profund industria turistică, a argumentat Mohammad Murad. Raed Arafat a intervenit afirmând că, în comparație cu alte țări, în România măsurile au fost unele destul de permisive pentru HoReCa.
Redăm integral dialogul dintre cei doi:
Mohammad Murad: Domnul ministru al Sănătății și domnul secretar de stat Raed Arafat spuneau că litoralul este focar de infecție, lucru care nu s-a dovedit. Aceste vorbe nu fac nimic altceva decât să distrugă industria turistică și respectiv HoReCa. Noi trebuie să știm foarte clar unde este rădăcina, unde este așa numita stare de comă, indusă sau neindusă. Este și în economie la fel. Astăzi industria turistică din România este în comă. Avem nevoie și am făcut apeluri în repetate rânduri, am auzit doar vorbe și nici o faptă concretă.
Raed Arafat: Dacă îmi permiteți, eu vă voi da comparație între industria turistică din România și din alte țări. Iarna taxiurile au mers, hotelurile au mers, în timp ce în Italia, Austria, Germania, și parcă Elveția, dar trei țări cel puțin, au închis pârtiile de schi și au închis totul. Nu puteți să spuneți că în România măsurile au fost mai dure decât în alte țări. Au fost țări care au închis cu totul industria turistică. La noi au rămas deschise, au funcționat pârtiile, cabinele, a funcționat totul.
Mohammad Murad: Domnule Arafat, ați spus că stațiunea a mers, lucrurile au mers. Ați vrea să fiți mai precis. Ce hoteluri? Despre care hoteluri vorbiți, când în orașe gradul de ocupare este sub 20%? Pierderea noastră depășește 7 miliarde de euro.
Raed Arafat: Nu mai putem controla acest lucru, în sensul în care să revenim la gradul de ocupare de 100%. Asta este imposibil acum.
Mohammad Murad: 20% și până la 100% e o diferență foarte mare. Să nu uităm că ați promis și ordonanță privind ajutorul HoReCa, lucru care a rămas pe hârtie. Unde mergem la Ministerul Economiei ni se spune că nu sunt bani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu