Bugetul Republicii Moldova pentru anul 2024 prevede un deficit de 4,6% din produsul intern brut (PIB), comparativ cu 5,9% în acest an, scrie Reuters.
Potrivit documentului semnat de președinta Maia Sandu și publicat vineri pe site-ul oficial, bugetul se bazează pe o prognoză de creștere a PIB-ului de 3,5% în 2024 și o inflație anuală de 5%. Datoria statului este estimată să ajungă la 36,7% din PIB.
Veniturile bugetare sunt estimate la 66,6 miliarde de lei moldovenești (3,9 miliarde de dolari), iar cheltuielile la 82,2 miliarde de lei. Nu se planifică o creștere majoră a cheltuielilor militare, în urma unei majorări cu 63% în bugetul din 2023.
Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, a declarat anterior în cadrul audierilor parlamentare că, în ciuda continuării crizelor și a resurselor limitate, finanțarea nevoilor sociale va rămâne o prioritate, cu creșteri planificate ale salariilor profesorilor și burse pentru studenți.
Documentul a fost susținut de majoritatea parlamentarilor din partidul de guvernământ PAS. Opoziția nu a participat la vot, plângându-se că nu s-a planificat suficientă finanțare pentru dezvoltarea economiei și investițiile de capital.
În 2022, economia Moldovei a fost grav afectată de războiul din Ucraina vecină. Inflația anuală a crescut la 28,74%, pe măsură ce prețurile la energie au crescut și zeci de mii de oameni trecut granița, afectând standardele de viață ale unei populații deja sărace.
Banca Mondială estimează că PIB-ul Moldovei va crește cu 1,8% în acest an, iar inflația se va încetini la aproximativ 5% până la sfârșitul anului 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu