O nouă criză politică a fost declanșată de cuvintele rostite joia trecută la Bruxelles de Volodymyr Zelenski, care susținea că serviciile secrete de la Kiev au interceptat planurile Rusiei de a prelua puterea în Moldova.
Publicitate
Moldova este o țară marcată în mod tradițional de incertitudinea politică care, totuși, în ultimii ani părea să fi găsit o anumită stabilitate după ascensiunea la putere a președintelui Maia Sandu.
O înclinație pro-europeană hotărâtă și încercarea clară de a zdruncina de pe orbita influenței ruse au favorizat acest statut care, însă, de la începutul conflictului din Ucraina, a început să manifeste unele crize, potrivit Agenzia Nova.
Ceea ce a declanșat o nouă criză politică au fost cuvintele rostite joia trecută, la Bruxelles, de Volodymyr Zelenski: cu ocazia ultimei etape a turneului său european, de altfel, președintele ucrainean a susținut că serviciile de informații de la Kiev au interceptat planurile rusești de a prelua puterea în Moldova.
Cuvintele lui Zelenski au fost reluate de cele ale Serviciului de Informații și Securitate al Moldovei (SIS) care au confirmat că a primit astfel de informații și a identificat activități subversive cu scopul de a amenința securitatea națională și destabilizarea ordinii publice.
De la Kremlin, pe de altă parte, o negare ascuțită a venit din partea purtătorului de cuvânt al prezidențial, Dmitri Peskov.
Vestea planurilor subversive ale Moscovei - la care s-a adăugat a doua zi cea a unei rachete rusești care ar fi zburat peste cerurile Moldovei și României (fapt negat de București) - a provocat un cutremur politic și decizia președintelui Sandu de a înlătura premierul Moldovei, Natalia Gavrilița, un economist în funcție din vara anului 2021, din funcția de premier, pentru a o înlocui cu Dorin Recean, fost ministru de Interne din 2012 până în 2015 și secretar până în prezent al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.
Recean este pro-european și a lucrat în sectorul ITC când nu a ocupat funcții instituționale. El va avea sarcina de a împiedica țara est-europeană să ”cadă” din nou într-un cerc de instabilitate care ar juca în principal jocul Rusiei.
Totuși, analiza acelor de la Agenzia Nova nu are legătură cu motivul schimbării guvernului. Schimbarea are loc pe fondul scăderii în sondaje a PAS - partidul de guvernare care a câștigat alegerile cu 53% și deține majoritate covârșitoare în Parlament. Schimbarea premierului e o mișcare a Maiei Sandu de a reseta guvernarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu