Câteva mii de persoane din Republica Moldova, aflate în zona de est a României, sunt aşteptate, duminică, să voteze la cele două secţii special amenajate la Iaşi, pentru aceasta fiind tipărite 10.000 de buletine de vot.
Duminică, 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova se pregătesc să participe la un scrutin dublu de o importanță crucială, care va influența viitorul politic și social al țării. Pe lângă alegerea președintelui pentru următorii patru ani, moldovenii vor fi chemați să se pronunțe asupra unei întrebări esențiale: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”
Alegerile și referendumul sunt organizate într-un context geopolitic complex, în care Republica Moldova se confruntă cu provocări interne și externe semnificative. De la gestionarea relațiilor cu Federația Rusă și implicațiile conflictului din Transnistria, până la necesitatea reformelor economice și sociale, votul de pe 20 octombrie 2024 ar putea determina direcția pe care o va urma țara în anii următori.
Lupta împotriva corupției rămâne un subiect central în agenda politică, iar alegerea unui președinte care să susțină aceste reforme va fi esențială pentru avansarea către obiectivele europene.
***
Consulul general al Republicii Moldova la Iaşi, Ion Coşer, a declarat pentru Agerpres că una din secţiile de votare a fost amenajată la Casa Studenţilor, cealaltă fiind la Şcoala "Gh Asachi", situată în apropiere de Palatul Culturii, pe pietonalul Ştefan cel Mare.
"Ne-am pregătit pentru a oferi cele mai bune condiţii cetăţenilor pentru ca procesul de votare să decurgă fluent. Vom deschide două secţii de vot. Am cerut un număr maxim de buletine de vot permise, câte 5.000 în fiecare secţie de votare. Ne-am asigurat cu numărul maxim de ştampile pentru a procesa cât mai mulţi alegători", a explicat consulul general al Republicii Moldova la Iaşi. La Iaşi, secţiile de votare vor fi deschise la ora 07,00 până la ora 21,00.
Se va putea vota în baza a trei documente:
"Exerciţiul de mâine (n.r., duminică) este unul foarte important pentru că el cumulează un referendum, şi nu e un referendum oarecare, ci este un referendum de modificare a Constituţiei cumulat şi cu alegeri prezidenţiale. Pe buletinul de vot este tipărit textul de lege de modificare a Constituţiei.
În cazul în care acest referendum va trece, textul se va regăsi în corpul Constituţiei. Întrebarea formulată la referendum este dacă cetăţenii sunt pentru integrarea europeană, da sau nu", a declarat consulul general Ion Coşer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News