Moldovenii vor putea cere mai ușor azil în Germania. Guvernul de la Berlin pune țara de peste Prut pe lista statelor cu origine sigură

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Guvernul de coaliție al Germaniei a enumerat miercuri Georgia și Moldova drept țări sigure de origine în încercarea de a reduce cererile de azil de la aceste națiuni, care sunt aproape întotdeauna respinse.

Cabinetul a adoptat un proiect de lege al ministrului de Interne, Nancy Faeser, ca parte a unei serii de măsuri convenite în cadrul unei retrageri de două zile a cabinetului la Schloss Meseberg, un castel din afara Berlinului, scrie Reuters.

Mișcarea înseamnă că cererile de azil din acele țări ar putea fi procesate mai rapid și ar putea duce la deportări mai rapide pentru solicitanții respinși.

Potrivit datelor ministerului, 99,9% dintre cererile din ambele țări au fost respinse în 2022 și în prima jumătate a anului 2023. Împreună, acestea reprezintă mai mult de o zecime din toate cererile respinse. Aproximativ 8.865 de georgieni și 5.218 de moldoveni au solicitat azil în Germania anul trecut.

Ministerul definește țările de origine sigure ca fiind acelea în care, în general, nu există teama de urmărire penală și în care statul și-a protejat cetățenii.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz a încercat anul acesta să faciliteze obținerea cetățeniei germane pentru migranții calificați, în încercarea de a atenua deficitul cronic de forță de muncă.

Dar migrația rămâne o problemă cu încărcătură politică și a alimentat ascensiunea partidului de extremă dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD), care este pe cale să obțină câștiguri importante în viitoarele alegeri de stat.

Gruparea pentru drepturile refugiaților Pro Asyl a criticat demersul guvernului în privința Georgiei și a Moldovei, transmițând că a ignorat faptul că Rusia ocupă regiuni separatiste în ambele țări, amenințând securitatea.

Pro Asyl a subliniat, de asemenea, ceea ce a considerat drept eșecuri pentru statul de drept în Georgia și Moldova, în ceea ce privește drepturile pentru persoanele LGBTIQ+ și problema libertății presei.

Georgia a adoptat legi împotriva discriminării și a infracțiunilor motivate de ură, dar grupările pentru drepturile LGBT+ spun că există o lipsă de protecție adecvată din partea oficialilor de aplicare a legii, iar homofobia rămâne larg răspândită în națiunea social conservatoare din Caucazul de Sud.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel