A fost descoperită molecula care ține cariile la distanță?
Caria dentară este rezultatul procesului de degradare a smalțului dentar, stratul dur al dinților, cauzată de acizii secretați de bacteriile prezente în cavitatea orală. În cavitatea bucală există aproximativ 700 de specii bacteriene, dintre care multe sunt benefice pentru sănătatea orală. Cu toate acestea, unele bacterii se adună sub formă de placă bacteriană și metabolizează resturile alimentare de pe dinți în acizi, determinând eroziunea smalțului, scrie Ziarul de Iași.
Potrivit specialiștilor, cariile dentare sunt printre cele mai comune probleme dentare și, din păcate, sunt adesea ignorate. Deși pot fi tratate rapid și ușor, pot deveni o problemă gravă pentru sănătate dacă sunt ignorate mult timp.
O echipă de cercetători condusă de oameni de știință din Israel a descoperit o moleculă naturală care poate reduce formarea biofilmului responsabil de apariția placii bacteriene, cauză a dezvoltării cariilor.
Cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Beersheva, în colaborare cu colegi de la Universitatea Sichuan din China și de la Universitatea Națională din Singapore, au constatat că molecula 3,3'-Diindolilmetan (DIM), cunoscută și sub numele de bisindol, a redus cu 90% formarea biofilmului. Această moleculă a împiedicat bacteriile, precum Streptococcus mutans, să se dezvolte și să atace smalțul dinților.
Studiul, publicat în revista științifică Antibiotics, indică faptul că molecula, care a demonstrat o toxicitate redusă, ar putea fi adăugată în pastele de dinți și apele de gură pentru a îmbunătăți semnificativ igiena orală, conform profesorului Ariel Kushmaro, autorul principal al studiului, de la Departamentul de Inginerie și Biotehnologii al Universității Ben-Gurion.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News