Molnar Geza: ”Vine o perioadă destul de grea. Întotdeauna cazurile grave apar la coada epidemică”. Când ”ne va lăsa” COVID-19

Epidemiologul Molnar Geza a vorbit despre situația actuală a României în lupta cu COVID-19. În ce stadiu ne aflăm, când își va pierde din transmisibilitate și când va reapărea.  

"Coronavirusul are ca particularitate răspandirea foarte mare. Orice virus are un ciclu de evoluție cu răspândire masivă de aproximativ 6 - 8 saptămâni. Eu cred ca suntem pe un platou în acest moment, ba mai mult, ultima săptămână de evaluare arată o scădere de 10%, după evaluarea Institutului Național de Sănătate Publică. Acest lucru este îmbucurător, chiar dacă am ajuns la peste 10.000 de cazuri, și mai sunt încă resurse pentru cazuri noi, urmează scăderea morbidităţii, dar asta nu înseamnă că virusul va dispărea complet, nicidecum. De aici încolo vine o perioadă destul de grea, când vor apărea focare cu un cumul de cazuri, fie familiale, fie comunitare, dacă nu sunt păstrate măsurile de igienă și respectate regulile", a declarat Molnar Geza, în direct la "Marius Tucă Show". 

Mortalitate crescută după data de 1 mai

"Eu cred că după 1 mai, fără nicio discuție, chiar dacă vom mai avea în jur de 2.000 de cazuri în plus, mortalitatea încă va crește pentru că întotdeauna la coada epidemică apar cazurile grave, cu probleme de necesități de îngrijire foarte complexe de Terapie Intensivă, dar trendul în România este destul de favorabil pentru ca, încet și cu foarte mult raționament, să începem relaxarea, acolo unde se poate", a completat el.

Când se reîntoarce virusul și cât de grav va fi

"Acest virus va face înconjurul lumii, ridicând morbiditatea și respectiv perioada ciclului epidemic, după care, cu multă probabilitate se va reîntoarce. După părerea mea, fără dovezi de cercetare, întoarcerea va fi mai atenuată ca indice de gravitate și va fi fără nicio discuție cu cazuri regretabile, dar nu cu o mortalitate excesivă și nu cu cazuri grave

Ne va lăsa în iunie, la începutul verii și se va întoarce undeva pe la sfârșitul lunii noiembrie, decembrie, în sezonul virozelor respiratorii, așa cum încă din anii 70 - 80 aveam în cadrul virozelor respiratorii inclusiv coronavirus, nu acesta, care e modificat, dar aveam", a mai spus Molnar Geza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel