Mariana Badea își sărbătorește ziua de naștere duminică, 2 iulie.
"Mama mea a împlinit astăzi o vârstă rotunda. Astăzi ne adunăm toți la aceeași masă ca în copilăria mea. Plus câțiva mici "intruși" nou apăruți sub formă de nepoți. Astăzi vreau să îi mulțumesc mamei mele pentru că în viața asta m-a învățat ce înseamnă onoarea, performanța, perseverența și verticalitatea caracteristică oamenilor mari! Astăzi sunt acasă.... La mulți ani, Nana noastră!", a scris pe Facebook Natalia Badea.
Profesoara de cuvinte
Mariana Badea este profesoară "de cuvinte". În 2012 și-a lansat blog, iar acolo ne învață să scriem și să vorbim corect, ajutându-ne astfel să nu cădem în capcane gramaticale.
"Cred cu tărie în forţa CUVÂNTULUI! O exprimare clară îţi protejează personalitatea, cu singura condiţie ca şi gândirea să fie limpede. În ultima vreme, cuvintele s-au împuţinat, s-au crispat, au născut stereotipii, s-au deformat şi s-au schimonosit, de aceea şi puterea lor este ignorată de o mare parte dintre românii contemporani. W.Shakespeare a folosit, în opera lui, peste 29.000 de cuvinte, în condiţiile în care, un vorbitor de nivel mediu uzitează aproximativ 2000 de cuvinte. În zilele noastre, nu cred că o persoană obişnuită are în vocabular mai mult de 500 de cuvinte, cantitate din care foloseşte zilnic circa 200 de cuvinte.
Aşadar, CUVÂNTUL este „iniţiatorul" blogului, care are un singur scop: acela de a depista şi a reda esenţa tuturor cuvintelor dispărute, deformate, atacate, împiedicate, golite de sens, plate, violate, incolore, terne, ieftine, robite, chinuite, dispreţuite, ignorate.
Vă propun să apărăm împreună limba română de agresorii inconştienţi, să o salvăm din mahalaua intelectuală în care au împins-o inculţii cu o nepăsare condamnabilă. De altfel, consecinţa evidentă a lipsei totale de interes pentru sensul cuvintelor şi, deci, pentru sensul vieţii, este dezvoltarea fără precedent a unei mahalale sufleteşti.
CUVÂNTUL generează comunicarea interumană, defineşte arta de a înţelege că nu suntem la fel, că atunci când îţi înţelegi gândurile şi eşti sigur pe subiect cuvintele vin de la sine şi comunici firesc şi eficient cu oricine. Niagara agramaţilor, a flecarilor şi ignoranţilor ne inundă zilnic existenţa. Voltaire definea pălăvrăgeala seacă drept „o mare de cuvinte într-un pustiu de idei", iar Titu Maiorescu afirma că „beţia de cuvinte" este o boală care se numeşte „lipsa de idei".
Pentru a reda CUVÂNTULUI forţa lui divină, vă invit să dezbatem împreună, să comentăm, să ne consultăm, să aducem sugestii şi informaţii, să punem întrebări, să sesizăm abaterile de la corectitudinea limbii române, adică să ne exprimăm", spunea mama lui Mircea Badea în momentul lansării blogului.
Mariana Badea, distincție didactică „Gheorge Lazăr"
Într-o declarație făcută în exclusivitate pentru DC News, Mariana Badea ne-a vorbit despre perioada în care a predat.
"Ca profesoară, le spuneam elevilor încă de la începutul anului pretențiile mele pentru evaluare: Nota 2 sau 3 dacă nu citeai opera care se studia la clasă, nota 4 dacă tăceai când erai ascultat sau dacă nu efectuai tema, iar de la 5 în sus, nota reflecta conținutul și calitatea exprimării, în funcție de câți „ăăăă" și câți „deci" se auzeau în răspunsul oral. Poeziile studiate la clasă, toate, nu numai cele scrise de Mihai Eminescu, trebuiau memorate, pentru că NIMENI NU POATE învăța pe de rost comentariile operelor prevăzute în programa de bacalaureat. Uram să se „recite" un comentariu!
Mihai Eminescu se predă numai 2-3 săptămâni, în rest, ceilalți mari scriitori, de la Vasile Alecsandri la Mircea Cărtărescu, față de care am simțit aceeași uriașă prețuire emoțională.
În toată cariera mea didactică i-am obligat pe elevi să promoveze bacalaureatul fără meditații la limba și literatura română, să meargă relaxați la examen, iar faptul că NICIUN ELEV DIN CLASELE MELE NU A PICAT înseamnă că am reușit! Pentru promovabilitate 100% la examenul de bacalaureat în toți anii mei de profesorat, pentru că peste 90% dintre ei au luat note peste 8 la limba și literatura română și pentru calitatea excepțională a cărților mele, am primit cea mai înaltă distincție didactică „Gheorge Lazăr" și am fost cooptată în Comisia națională de limbă și literatură română, din cadrul Ministerului Educației Naționale.
V-aș sugera să vorbiți cu alți foști elevi ca să aveți imaginea mea reflectată în amintirile lor. (...) Dragi foști elevi, Știți că v-am iubit, așa cum mi-a scris o altă fostă elevă, „ca pe ceilalți copii" ai mei!"".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu